O contribuție la istoria Timișoarei medievale. Fragmente din trecutul orașului, prezentate într-o...

O contribuție la istoria Timișoarei medievale. Fragmente din trecutul orașului, prezentate într-o nouă carte

0
DISTRIBUIȚI

Cafeneaua Klapka, aflată în spaţiul Casei Artelor de pe strada Augustin Pacha, găzduieşte marţi, 12 martie, de la ora 18.00, lansarea cărţii „O contribuţie la istoria Timişoarei medievale. Cercetările arheologice preventive efectuate pe str. Emanuil Ungureanu nr. 2”, semnată de Florin Draşovean, Zsuzsanna Kopeczny, Georgeta El Susi, Florentina Marţiş şi Alexandru Flutur. Volumul este primul dintr-o nouă serie editată sub egida Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, intitulată „Bibliotheca Patrimonii Banatici”, care dispune atât de o formă tipărită, cât şi de una în format electronic, care va fi la dispoziţia celor interesaţi pe site-ul www.culturatimis.ro, începând cu 12 martie.

Cartea este structurată pe patru capitole: Descrierea situaţiei arheologice, Analiza inventarului arheologic, Studii interdisciplinare şi Concluzii, fiecare contribuind esenţial la construirea unei imagini de ansamblu a peisajului arheologic cu un bogat bagaj de informaţii din zona cercetată, care au fost salvate în ultimul moment. „O sesizare a unui om implicat direct în viaţa culturală a urbei care ne-a spus, cu sfioşenia şi nobleţea-i caracteristică, de cele câteva secole de istorie săpate de excavatoare într-un timp record. Am intervenit târziu, când peste doi metri de strat arheologic din trupul oraşului fuseseră deja dislocaţi, al oraşului medieval, cel atât de puţin cunoscut de noi toţi.


Am intervenit când mai erau la locul cel aşternut de vreme doar primul nivel din existenţa urbei, aflat la peste doi metri sub «cota 0»” a spus Florin Draşovean, responsabil ştiinţific al cercetărilor preventive de pe strada E. Ungureanu.

Cartea va fi prezentată de dr. Adrian Magina, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan de la Reşiţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.