Peste un milion de euro pentru strategii în domeniul inovării. Partenerii unui...

Peste un milion de euro pentru strategii în domeniul inovării. Partenerii unui proiect european au discutat la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții a cinci agenții de dezvoltare regională din cinci țări ale Europei s-au întâlnit la Timişoara pentru a analiza modele de bune practici în domeniul inovării. Discuţiile au fost purtate în cadrul proiectului „MonitoRIS3”, care dispune de 1,4 milioane de euro, şi în care Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parteneră. Acesta oferă cadrul pentru un schimb de experiență util în mecanismul de monitorizare a strategiilor regionale de specializare inteligentă (RIS3), dezvoltate cu scopul de a ajuta regiunile să își valorifice potențialul economic prin cercetare, dezvoltare și inovare. Monitorizarea este esențială pentru a ghida modul în care sunt programate și utilizate fondurile structurale în contextul negocierii acordării fondurilor în domeniul cercetării în următorii ani.

Regiunea Vest a fost prima din România care a elaborat o astfel de strategie, care arată domeniile în care este competitivă economia regiunii și pașii de urmat pentru ca regiunea să se dezvolte în anumite sectoare cheie: automotive, TIC, textile, agroalimentar.


În cadrul proiectului „MonitoRIS3” a avut loc prima vizită de studiu, la Timișoara, unde partenerii europeni au vizitat Centrul de Transfer Tehnologic „ETA2U Innovation”, Platforma de Cercetare Interdisciplinară și Complexul de Laboratoare „Horia Cernescu” de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și „Experimentarium TM”, un proiect comun inițiat de Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica Timișoara cu scopul de a inova procesul educațional. Partenerii au studiat modul în care sunt implementate și sprijinite inițiativele care se încadrează în Strategia Regională de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest, au discutat despre bune practici care pot fi transferate, metode și indicatori de monitorizare/ evaluare pentru RIS3. În acest sens, ADR Vest va elabora un plan regional de acțiune privind monitorizarea RIS3.

Proiectul „MonitoRIS3” este finanțat prin programul Interreg Europe 2014 – 2020 și dispune de un buget de 1,39 milioane euro, din care 171.000 de euro sunt destinați Regiunii Vest. Parteneri în proiect sunt: Agenția de Inovare din Galicia (Spania), Agenția de Dezvoltare Regională din Dubrovnik (Croația), Agenția de Dezvoltare Regională Veneto (Italia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Consiliul Județean Nordland (Norvegia), Comisia de Dezvoltare a Regiunii Norte (Portugalia) și Agenția Națională de Inovare (Portugalia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.