Senator de Timiș: Dăncilă să iasă public să-și ceară scuze pentru OUG...

Senator de Timiș: Dăncilă să iasă public să-și ceară scuze pentru OUG 7, fără să greșească gramatical

0
DISTRIBUIȚI

Senatorul PNL Alina Gorghiu a transmis, vineri, la Parlament, că PNL solicită scuze publice de la premierul Viorica Dăncilă în privința OUG 7, „fără să greșească din punct de vedere gramatical”, și demisia minsitrului Justiției, Tudorel Toader, „care a aruncat în criză tot ce înseamnă justiție”.

„Protestele magistraților din această săptămână sunt perfect justificate. Sunt proteste care s-au manifestat fie prin comunicate, fie prin purtarea unor banderole la sediul instanțelor, fie chiar și prin suspendarea actitității magistraților. Toate lucrurile acestea au ajuns în acest punct de criză pentru că în ultimii doi ani de zile PSD a vrut să subjuge justiția. PNL cere în mod ferm două lucruri. Ca doamna prim-ministru Dăncilă să iasă public să-și ceară scuze pentru OUG 7/2019, care a aruncat în aer sistemul judiciar și să spună un lucru simplu, fără să greșească din punct de vedere gramatical, și anume că dorește abrogarea și că o va și face, această abrogare a OUG 7, fără ca domnul Toader să vină cu alte glume proaste de modificare a OUG în următoarea ședință de Guvern. Al doilea lucru pe care PNL îl cere este demisia neîntârziată a acestui ministru care a aruncat în criză tot ce înseamnă justiție în România. Prezența domniei sale în continuare la Ministerul Justiției aduce numai lipsă de credibilitate în sistem, în raport cu partenerii externi”, a declarat, vineri, la Palrament, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat că PNL a solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizere Comisia de la Veneția în privința OUG 7 din Justiție, spunând că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a sesizat CCR, pentru că „este un avocat al PSD”.

„Vreau să vă comunic demersul pe care PNL a reușit să-l facă în această săptămână și anume sesizarea pe care liberalii au înaintat-o Aducării Parlamentare a Consiliului Europei, cel care este mandatat să sesizeze Comisia de la Veneția pe OUG 7, dar și pe cele două OUG de anul trecut Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem un avocat al Poporului.


Avem un Victor Ciorbea care este un avocat al PSD, un Victor Ciorbea care nu a sesizat niciun fel de OUG abuzivă la CCR, un Victor Ciorbea care a decredibilizat o instituție care în mod normal ar fi trebuit să apere statul de drept din România și democrația. Pentru că Avocatul Poporului nu a făcut acest demers la CCR, noi, ca PNL am făcut sesizarea prin delegația pe care o avem la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL a prezentat modificările din Justiție care au fost explicate în sesizare și a transmis că în aprilie speră să primească un răspuns, iar „Comisia de la Veneția va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puși de PSD”.

„Punctele principale din această sesizare se concentrează pe transformarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților într-un Parchet de sine stătător, care să nu aibă niciun fel de control ierarhic din partea Procurorului General, ceea ce generează un efect de intimidare, de presiune asupra magistraților, lucru pe care îl vedeți prin vocea fiecărui magistrat. De asemenea, am contestat posibilitatea de eliberare din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar. Un alt punct asupra cărui am insistat este legat de limitarea interimatului la 45 de zile pentru procurorii de rang înalt, care ocupă funcția prin delegare, ceea ce riscă să să genereze blocaj. Deja ați văcut că DNA este în această situație. De asemenea, faptul că principiul separării carierelor procurorilor și judecătorilor a fost brusc abandonat, deși toți magistrații și-au dorit această separare a carierelor. Am trimis această sesizare în această săptămână. Delegația PNL, în comisiile de monitorizare și juridică ce vor avea loc săptămâna viitoare, va pune pe ordinea de zi acest punct și am convingerea că în aprilie, când va fi sesiunea de plen a Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei vom avea un răspuns la această sesizare și anume vom vedea cum Comisia de la Veneția va fi împuternicită să ajute statul român să iasă din acest impas în care am fost puși de PSD”, a spus Gorghiu.

Ordonanța de urgență nr. 7 care modifică legile justiției a fost criticată atât de secțiile pentru procurori și judecători din cadrul CSM, cât și de asociațiile de magistrați, aceștia reproșând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condițiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că vineri îi va prezenta premierului proiectul de ordonanță pentru modificarea OUG 7/2019 vizând legile justiției, cu schimbările convenite cu președintele CSM și asociațiile, respectiv abrogarea articolului 54.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.