1.000 de ouă de Paști, vopsite tradițional, cu foi de ceapă, la...

1.000 de ouă de Paști, vopsite tradițional, cu foi de ceapă, la Mănăstirea Timişeni-Şag FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1261348740">

Aproximativ 1.000 de ouă au fost vopsite cu foi de ceapă roşie, în Vinerea Mare, de către măicuţele de la Mănăstirea Timişeni-Şag, urmând a fi oferite credincioşilor şi persoanelor nevoiaşe, de Paşti.

Această tradiţie este una veche de cel puţin 70 de ani la Mănăstirea Timişeni-Şag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timişoara. Astfel, şi în acest an, în Vinerea Mare, după slujbă, măicuţele, ajutate de mici voluntari, s-au adunat în bucătăria mănăstirii pentru a participa la vopsirea ouălor după o metodă tradiţională, cu foi de ceapă roşie.

Prin urmare, după ce au fost spălate cu grijă, ouăle au fost puse la fiert în cazane mari, pe sobă, alături de foile de ceapă roşie. La final, după ce au fost scoase, ouăle roşii au fost unse cu ulei, pentru a le da luciu.

„Astăzi este Vinerea Mare, astăzi este răstignit domnul nostru Iisus Hristos pe cruce şi este pus în mormânt. La noi la mănăstire este o tradiţie, vopsim o mie de ouă în fiecare an. Aceste ouă sunt date la sala de mese la credincioşi, cât ţine Paştele, şi o parte împărţim şi la săraci. Tradiţia ouălor roşii este veche de 2.000 de ani. În fiecare an se vopsesc ouă roşii, de când a fost răstignit Iisus Hristos, când a fost împuns în coastă cu suliţa, unde a curs sânge şi apă şi de atunci şi până astăzi a rămas această tradiţie. O altă tradiţie ar fi aceea a Mariei Magdalena, când a vopsit un coş de ouă şi au fost duse la Pilat, iar Pilat, văzând această minune, i-a dat trupul lui Iisus Hristos de pe cruce Mariei Magdalena şi a fost pus în mormânt”, ne-a declarat maica Casiana Şimon, stareţa Mănăstirii Timişeni-Şag.

În Vinerea Mare, la finalul procesului de vopsire, cofrajele cu ouă roşii au fost scoase în curtea mănăstirii, fiind aşezate în formă de cruce, iar o icoană cu patimile lui Iisus Hristos şi un buchet de flori au fost puse lângă, pentru ca preotul să le sfinţeacă.

În acest an, de sărbătorile pascale, şi mai ales în noaptea de Înviere, mii de credincioşi sunt aşteptaţi să treacă pragul Mănăstirii Timişeni-Şag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.