Turiștii români, invitați la relaxare și distracție pe celălalt mal al Dunării...

Turiștii români, invitați la relaxare și distracție pe celălalt mal al Dunării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Tot mai mulţi bănăţeni descoperă cu plăcere noi destinaţii turistice pentru un sfârşit de săptămână sau chiar pentru o vacanţă la doar câteva ore de Timişoara, în localităţi din Banatul sârbesc, care ştiu să-şi valorifice potenţialul turistic de care dispun şi să-l promoveze.

Reprezentanţi ai primăriei şi ai organizaţiei turistice din Veliko Gradište s-au aflat din nou la Timişoara pentru a prezenta atrăgătoarele obiective şi trasee turistice pe care le oferă localitatea aflată pe malul sârbesc al Dunării, situată la doar 134 de kilometri de Timişoara. Drumul cel mai scurt pe care se poate ajunge în staţiunea sârbească este pe la Stara Palanka, unde Dunărea poate fi trecută cu bacul, iar de lângă cetatea Ram, Veliko Gradište se află la o distanţă de zece kilometri. Colaborarea tot mai strânsă dintre cele două localităţi în domeniul turistic a dus, pe de o parte, la o creştere a numărului turiştilor români care fac excursii la Veliko Gradište, iar pe de alta, tot mai multe grupuri de sârbi vin să viziteze Timişoara.

La doi kilometri de Veliko Gradište, port în care opresc toate navele care vin de la Marea Neagră şi se îndreaptă spre Viena, se află staţiunea turistică Lacul de Argint, unul din cele mai mari lacuri din Serbia, cu o lungime de 14 kilometri, care şi-a luat numele de la licărirea argintie a reflexelor apei pure filtrate de solul nisipos şi este înconjurat de păduri de salcâm alb, localnicii considerându-l „o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet şi o fabrică de sănătate”. Vizitatorii au la dispoziţie mai multe trasee de vizitare, plaje, posibilităţi de sporturi nautice şi acvatice, terenuri de golf şi tenis, un aquapark cu tobogane, cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, cel mai popular sport din Serbia, pescuit sportiv în locul în care a fost prins un crap de 45 de kilograme – eveniment consemnat în Cartea Recordurilor – dar şi posibilităţi de cazare dotate cu tot confortul, restaurante pe măsură cu mâncare excelentă, sau campinguri. În sezonul estival au loc numeroase festivaluri, concursuri culinare sau spectacole cu folcor specific zonei. Acestea vor începe în data de 1 mai cu festivalul muzical „Deşteptarea”, care atrage în fiecare an mii de tineri.

De la Veliko Gradište, oraş în care pot fi admirate mai multe clădiri-monument cu însemnătate culturală şi istorică sau parcul orăşenesc, se pot face plimbări cu barca pe lac sau croaziere cu vaporul, dotat cu restaurant cu mâncare specific sârbească din care nu lipseşte tradiţionala ciorbă de peşte şi alte specialităţi pescăreşti. Principalele atracţii ale unei croaziere pe Dunăre sunt cetatea Golubac, complet restaurată, şi Cazanele Dunării, dar există şi posibilităţi de cicloturism sau simple drumeţii, pentru vizitarea cetăţii Ram sau a sitului roman Viminacium, aflate în apropiere, ori a mănăstirilor ortodoxe cu fascinante istorii.

Preţurile de cazare sunt pentru toate buzunarele, de la 10 euro la 50 de euro pentru un apartament de lux, iar cei care nu vin pentru prima oară beneficiază de reducere.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.