Autoritățile în alertă după anunțul codului portocaliu de inundații. Ce măsuri au...

Autoritățile în alertă după anunțul codului portocaliu de inundații. Ce măsuri au fost luate UPDATE Gospodării inundate în Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În urma intrării în vigoare a avertizării hidrologice Cod Portocaliu de inundații, valabilă între orele 09.10 – 18.00, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, începând cu ora 09.10, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor – etapa 1 (grupa operativă) la sediul ISU Timiș. De asemenea, au fost prealertate turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget și s-a dispus verificarea și pregătirea tehnicii de intervenție la inundații.

„În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați la câteva situații punctuale în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central. În continuare se monitorizează situația din teren”, a comunicat ISU Timiș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiş a transmis că este pregătit să intervină pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, ISU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităților locale.

UPDATE În aceeași situație se află și județul Caraș-Severin, unde la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” a fost prealertat personalul propriu și a fost notificat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, precum și comitetele locale și serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Pompierii militari cărășeni au fost solicitați să intervină în localitățile Prisaca, Oțelu Roșu, Caransebeș, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș.

„În municipiul Caransebeș a fost inundată str.


Pinilor, unde, până la sosirea forțelor profesioniste de intervenție, localnicii s-au mobilizat și au acționat pentru curățarea șanțurilor, sprijinind evacuarea normală și reușind astfel să împiedice pătrunderea apei în gospodării. În localitățile Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivnițe, iar în Oțelu Roșu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere. În localitatea Prisaca, a fost inundată o curte și grădina unei gospodării, apa pătrunzând inclusiv în casă. Au pierit aproximativ 140 pui de găină și au fost afectate peste 2.000 de metri pătrați de culturi și răsaduri. În continuare se monitorizează situația din teren, forțele inspectoratului nostru fiind pregătite să intervină în sprijinul comunităților afectate”, a transmis ISU Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.