Fără un trecut cu titluri la futsal până în urmă cu câţiva ani, oraşul de pe Bega a avut parte recent de performanţe extraordinare. Proiectul Informatica Timişoara şi-a atins apogeul în anul 2018, încheiat cu trei trofee şi o participare în preliminariile Ligii Campionilor. Spectacolul făcut de sârbii şi brazilienii reuniţi în Banat a fost însă oprit, la fel ca în cazul altor grupări locale, de problemele financiare, cât şi de diferite piedici din birouri. Alb-violeţii se bazează acum pe tineri localnici.
Cunoscut la noi ca „fotbal în sală”, a fost preferat iniţial ca o bună metodă de pregătire a fotbaliştilor pe timp de iarnă. Treptat nivelul a crescut, spectaculozitatea aparte a futsalului a cucerit tot mai mulţi practicanţi şi privitori deopotrivă. În România a devenit organizat destul de târziu, tot sub oblăduirea „fotbalului mare”, aparţine tot de FRF ca structură iar primul campionat modern a avut loc abia în urmă cu 17 ani!
La început a fost „Poli”
Primul club reprezentant al Timişoarei în elită nu avea cum să nu fie unul cu denumirea mult îndrăgită de „Poli” şi care să poarte culorile alb şi volet. Futsal Poli Timişoara a fost în elită începând cu anul 2004, dar nu a avut performanţe deosebite. Tradiţia fotbalului „pe parchet” în vestul ţării s-a construit treptat la Deva, acolo unde CIP a realizat o „triplă” (2006, -07 şi -09). Formaţia de pe Bega, finanţată de Costel Bursuc, a avut în componenţă de-a lungul anilor câteva nume interesante, precum Florin Botezatu sau fraţii Rotariu în staff-ul tehnic. Iar sezonul 2006-07 a adus chiar două grupări timişorene, braţ la braţ, în elită. Informatica Timişoara s-a clasat o poziţie mai sus faţă de Poli, pe locul 7 în sezonul regulat însă ambele au fost eliminate uşor în sferturile de finală ale play-off-ului. La următorul start a rămas doar echipa mai veche în competiţie. CSFS Poli Timişoara a mai avut clasări la mijlocul clasamentului înainte de a capitula, în cele din urmă, din raţiuni financiare, în ediţia 2009-10. Alb-violeţii nu au mai putut continua în seria unică de 12 grupări când mai erau nouă runde. Din acel moment futsalul local a dispărut timp de cinci ani de pe hartă.
Renaşterea fotbalului de sală în „Olimpia” a venit însă subit în vara lui 2015. Nu prin denumirea de „Poli”, căci marca aparţine încă fostului finanţator, ci prin denumirea de Informatica, preluată fără probleme de omul de afaceri Gabriel Lungu, cel care o patronase şi pe CIP Deva. Noua grupare a început pe „cai mari”, cu transferuri de marcă, precum cei trei internaţionali aduşi de la Autobergamo Deva, Robert Lupu, Florin Matei şi portarul Vlad Iancu. Primul a avut şi rolul de antrenor principal şi numele său a devenit sinonim cu performanţa în futsalul românesc. Lotul a conţinut şi jucători de la echipa de minifotbal WMT Giroc, Timişoara având performanţe unice pe continent pe suprafaţa sintetică. Iar o serie de completări mai mult decât inspirate au venit de pe plan extern, prin sârbii Stefan Rakic, Slobodan Janjic sau brazilianul Thiago Alcantara.
Medalii din prima, conexiune sârbo-braziliană
Rezultatele s-au văzut rapid pe parchet, acolo unde noua „Info”, adoptând totuşi violetul iubit pe Bega, a câştigat sezonul regulat, dar avea să cedeze în ultimul act în faţa puternicei City’US Târgu Mureş. A fost însă un prim semnal că futsalul poate oferi performanţe cu adevărat importante pe Bega.
Sprijinită de autorităţile locale şi judeţene la început, Informatica lui Gabi Lungu a fost încurajată să investească şi mai mult pentru ediţia următoare. În vara lui 2016 au fost realizate poate cele mai inspirate mutări. A fost adus „metronomul” Miloš Simić, care tocmai se remarcase cu naţionala Serbiei la Futsal Euro, dar şi brazilienii Savio Valadares, Andre Deco şi Felipe Oliveira.
Primul a atras rapid privirile unei tribune care a început să se umple. Sala „Constantin Jude” a devenit un loc în care bănăţenii au cunoscut pe viu ce înseamnă „Joga Bonito”. Trucurile lui Savio, de „tip Ronaldinho”, cu adversarii uluiţi, au transformat unele jocuri de futsal în adevărate spectacole de virtuozitate cu mingea la picior. În campionat însă Informatica a trebuit să se mulţumească doar cu bronzul, după o finală mică în care a triumfat în faţa celor de la FK Odorheiu Secuiesc.
Prima bucurie cu adevărat majoră a venit prin intermediul Cupei României în 2017. Cu o „Olimpia” plină ca şi cadru perfect, în prezenţa lui Răzvan Burleanu, Informatica şi-a depăşit „la mustaţă” rivala vestică Autobergamo Deva în urma loviturilor de departajare. Singurul senior de atunci rămas încă pe baricade, acum antrenorul-jucător al echipei, Vali Ilaş, a înscris golul izbăvitor pentru 5-4.
Glorie pe fondul „tăierilor”
Mai mult, „preludiul” campionatului 2017-18 a început cu întâia Supercupă, când deja bugetul începea să resimtă „tăierile” din partea autorităţilor. Elevii lui Robert Lupu au gustat însă şi mai mult laurii căci adversara doborâtă a fost tot Autobergamo Deva, de această dată în timpul „regulamentar”, cu 4-3, după ce alb-violeţii au avut 4-0 în sala de la Lugoj, gazda întâlnirii.
Bineînţeles că, dezideratul suprem a rămas titlul, iar acesta a sosit natural în primăvara lui 2018! Un sezon cu cureaua mai strânsă, dar şi cu un conflict neobişnuit tocmai cu o grupare din celălalt colţ al ţării, United Galaţi. Moldovenii i-au acuzat pe bănăţeni că au simulat o toxiinfecţie alimentară pentru că internaţionalii sârbi erau plecaţi. Aceştia au făcut o deplasare degeaba iar la reprogramarea jocului, la Sânnicolau Mare, gălăţenii nu s-au prezentat în semn de protest. Deciziile comisiilor FRF mai mult au alambicat şi ele situaţia. Cazul a fost răsturnat cu 180 de grade la recurs şi Informatica a pierdut locul 2 în sezonul regulat în favoarea dunărenilor. Soarta a făcut însă ca cele două să se reîntâlnească chiar în ultimul act. Cu trofeul Ligii I pe masă Informatica a biruit fără greşeală, adjudecându-şi trofeul în numărul minimum de partide – un 3-0 la general care a închis perfect un sezon tensionat.
O altă premieră a fost atinsă şi prin intermediul Cupei României, păstrată tot în duel cu Autobergamo după un 10-9 la lovituri de departajare la Miercurea Ciuc. Elevii lui Robert Lupu au izbutit astfel şi primul event.
Pauza dintre campionate a arătat din nou că „Info” nu mai are însă puterea financiară din trecut. Savio, naturalizat între timp alături de Felipe Oliveira, a rămas pentru provocarea continentală, în timp ce pierderea contingentului sârbesc a fost suplinită prin venirea ucrainenilor Dmytro Bondar și Denys Ovsiannikov. Iar sezonul 2018-19 a început fericit, cu încă o Supercupă şi cu acelaşi Galaţi ca victimă. Un nou 4-3 în această competiţie, dar la Sighişoara de această dată. O serie de coincidenţe cu adversari asemănători şi trofee câştigate prin care Informatica părea că va da în continuare „ora exactă” în futsalul românesc.
La porţile Ligii Campionilor
Aventura europeană a început în toamna lui 2018 cu o „încălzire” în bătrâna „Olimpia”. Gazdă a unei grupe preliminare de trei echipe, Informatica s-a impus uşor în faţa turcilor de la Osmanlispor, dar şi contra „internaţionalei” Lynx din Gibraltar şi s-a obţinut astfel accesul, tot în premieră, în Main Round-ul Champions League la futsal. Informatica a fost la un singur gol distanţă în Estonia în Elite Round-ul competiţiei. Dar, după o victore în faţa gazdei Nikars Riga şi o înfrângere neaşteptată cu nemţii de la Hohenheim-Ernstthal, timişorenii au încheiat la egalitate derby-ul cu polonezii de la Bielsko-Biala (1-1). Ieşirea din competiţia europeană a scăzut automat entuziasmul iar „Info” a început să primească lovituri din mai multe direcţii. La finalul anului trecut FRF-ul l-a obligat pe selecţionerul Robert Lupu să aleagă între club şi naţională, aparent la presiunea rivalilor Timişoarei din campionat. Lupu a renunţat, nu fără a protesta, la postul de antrenor-jucător în Banat. Veste urmată şi de anunţul retragerii omului din fruntea clubului, Gabriel Lungu.
Aceste evenimente i-au determinat pe cei rămaşi nu să renunţe, dar să continue competiţia cu o formaţie bazată pe câştigătorii Cupei la Under 19. Sergiu Gavrilă şi colegii săi nu s-au făcut de râs nici la seniori, unde au mai primit doar câteva întăriri din Serbia. Totuşi, Informatica nu a mai putut emite şi în 2019 pretenţii la titlu. Direcţia clubului pare mai degrabă spre paşi mici acum.