Intrarea trupelor românești în oraș în 1919, fragment de istorie la Complexul...

Intrarea trupelor românești în oraș în 1919, fragment de istorie la Complexul Muzeal Arad VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Exponatul lunii mai la Complexul Muzeal Arad este o fotografie din colecţia instituţiei, semnată „Voştinar”, care imortalizează intrarea trupelor române în Arad, în data de 17 mai 1919.

Fotografia este expusă în sala „Marii Uniri” din muzeu şi promovarea ei în această lună se doreşte a fi un gest de recunoştinţă faţă de generaţia Unirii care a înfăptuit România Mare, prilejuind şi o scurtă incursiune în evenimentele de atunci ale oraşului, care sunt prezentate generaţiilor de astăzi. „Actul de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziţionări ale autorităţilor locale. Prezenţa armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919, şi atmosfera tensionată generată de curentul bolşevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naţionale. După încercarea nereuşită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marşieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfinţit recunoaşterea lui Iustin Marşieu ca prefect al judeţului Arad.

Armata română a înaintat în fostele teritorii austro-ungare, atingând la începutul lunii mai  linia Mureşului. În ziua de 16 mai 1919, avocatul dr. Sever Ispravnic a anunţat autorităţile că a doua zi vor sosi trupele române la Arad.


În absenţa prefectului, s-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocaţii dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp şi dr. Eugen Costina. Cu concursul autorităţilor militare franceze autorităţile locale au organizat o paradă militară iar în 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care avea să îi poarte numele, Calea 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. Dr. Sever Ispravnic a adresat cuvintele de întâmpinare, binecuvântând armata română: «Astăzi îşi primeşte acest Arad, răsplata credinţei sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuieşte idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni». În acele momente, studenţii Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulţimea adunată a întâmpinat-o cu flori şi urale. Pe toate instituţiile a fost arborat tricolorul românesc. La sosirea armatei în faţa primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea autorităţilor locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administraţiei româneşti. Complexul Muzeal Arad invită, în cursul lunii mai, pasionaţii de istorie să retrăiască entuziasmul strămoşilor lor de acum un secol, când armata română intra în urbea noastră”, este prezentarea momentelor istorice de acum un veac făcută de dr. Felicia Oarcea, muzeograf la muzeul arădean.

Cu prilejul împlinirii centenarului de la intrarea armatei române în Arad şi instaurarea administraţiei româneşti, prefectura şi garnizoana Arad vor dezveli, în 17 mai, o placă memorială pe clădirea prefecturii, după care va avea loc o defilare cu efective şi tehnică de luptă care aparţin ministerului de Interne şi ministerului Apărării Naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.