Zile pline de evenimente cu ocazia aniversării a 100 de ani de...

Zile pline de evenimente cu ocazia aniversării a 100 de ani de administraţie românească în Arad

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul aniversării „Zilelor Administraţiei Arădene” (16-18 mai 2019), sala „Clio” va găzdui, astăzi, la ora 17.00, vernisajul expoziţiei „100 de ani de administraţie românească în Arad”, realizată de muzeografii Călin Man, Adrian Sandu, Delia Kelemen, Ioan Paul Colta şi Alina Mladin, ai cărei curatori sunt dr. Felicia Oarcea şi dr. Adriana Pantazi.

În urma demersurilor diplomatice ale oamenilor politici care au aparţinut generaţiei Marii Uniri, în 17 mai, în urmă cu un secol, trupele române îşi făceau intrarea în Arad, şi în oraş s-a instituit administraţia românească. Teritoriile care făcuseră parte până atunci din monarhia austro-ungară se aflau într-o mare sărăcie în urma războiului. O oarecare linişte se instaurase o dată cu venirea trupelor franceze, la începutul anului 1919, dar noi conflicte aveau să apară ca urmare a influenţelor bolşevismului care se instaurase în Ungaria şi care a făcut mai multe victime, printre care preoţii Cornel Popescu şi Cornel Leucuţa, sau Lae Barna din Covăsânţ. În 17 mai, Regimentul 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici, îşi făcea intrarea în Arad, dinspre Curtici, iar momentul a fost urmat de instaurarea administraţiei româneşti.

Expoziţia cuprinde o bogată galerie portretistică şi obiecte cu valoare istorico-documentară, care aduc în atenţia publicului destine şi fapte ale unor personalităţi din acea epocă şi a familiilor lor, care au avut o contribuţie semnificativă la integrarea Aradului în Regatul României Mari. Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Roman Ciorogariu, Iustin Marşieu, Moise şi Veturia Rişcuţia, Sever şi Adriana Ispravnic, Romulus şi Letiţia Ioanovici, Ioan şi Valeria Robu, Sava şi Elena Raicu, Alexa Boţioc, Mihai Mărcuş, Ştefan şi Flora Angel, Cornel Luţai, Lazăr şi Aglaia Nichi, Sever Bocu, sunt câteva nume din cadrul expoziţiei, reprezentând generaţia care a înfăptuit România Mare.


Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 2 iunie, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.

La ora 18.00, în foaierul palatului cultural, va fi vernisată expoziţia „Bien le bonjour dʹArad”, care cuprinde cărţi poştale din Arad trimise în Franţa de militarii francezi cantonaţi în oraş între ianuarie şi iunie 1919, va fi lansat volumul al XIV-lea din seria „Adminsitraţie românească arădeană – studii şi comunicări din Banat-Crişana”, coordonat de Doru Sinaci şi Emil Arbonie, şi volumele „Bibliografia vexilologiei româneşti” de Laurenţiu-Ştefan Szemkovics şi Augustin Mureşan şi „Colonelul şi troiţa”, de Ovidiu Someşan. Seara se va încheia cu un concert simfonic de gală şi o recepţie oferită de municipalitate.

În 17 mai, la ora 9.00, va avea loc deschiderea conferinţei internaţionale de comunicări ştiinţifice „Începuturile administraţiei naţionale în centrul şi sud-estul Europei după Marele Război”, la care participă numeroşi academicieni, cercetători, istorici şi oameni de cultură din ţară şi străinătate, iar la ora 10.30 va avea loc un moment de reconstituire istorică realizat de Asociaţia IR-33 Cetatea Aradului, urmat de o scenetă istorică a elevilor arădeni şi un concert de fanfară, iar în cursul după-amiezii va avea loc un spectacol de stradă la care va putea fi văzut un film cu scrisori ale soldaţilor români de pe front, întâmpinarea colonelului Pirici la intrarea în Arad în fruntea Regimentului 6 Vânători, o paradă militară în costume de epocă şi o paradă a costumului popular, la care participă 50 de comunităţi din toate cele cinci zone etnografice ale judeţului Arad. Manifestările dedicate acestui eveniment se vor încheia sâmbătă, 19 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.