Povestea unui eveniment crucial pentru istoria Banatului, în expoziție la Timișoara

Povestea unui eveniment crucial pentru istoria Banatului, în expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional al Banatului deschide o nouă expoziţie,  „Pacea de la Passarowitz şi urmările sale” care va fi vernisată joi, 27 iunie, ora 21.00, în spaţiul expoziţional de la bastionul Maria Theresia.

Vernisajul va fi precedat, la ora 20.00, de un program artistic şi de reconstituire istorică, în curtea bastionului, cu formaţia Peregrinii, Losonczy István şi asociaţia Eugeniu de Savoya care vor asigura reconstituirea istorică cu otomani şi austrieci şi naratorul Sergiu Galiş, de la Radio Timişoara.


Trimişii Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană şi cei ai Imperiului Otoman vor fi primiţi în corturile ridicate în curtea bastionului de mediatorul păcii, împuternicit al marilor puteri, pentru a semna pacea care punea capăt stăpânirii otomane în Banat şi, pentru scurt timp, în Oltenia. Semnarea tratatului de pace, în numele împăratului Carol al VI-lea şi al sultanului Ahmed al III-lea, va fi marcată de salve de tun şi de spectacolul dat în cinstea evenimentului.

Expoziţia, realizată de Muzeul Universal Joanneum din Graz, a fost adusă la Timişoara cu sprijinul forumului Cultural Austriac şi prezintă o semnificaţie aparte pentru această parte a ţării, căci tratatul de pace încheiat în 1718 în urma celui de-al doilea război austro-turc, în urma căruia Banatul a devenit o provincie subordonată în mod direct Casei de Habsburg, marchează începutul dezvoltării moderne a acesteia, pe mai multe planuri.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 31 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.