Un inedit proiect arădean, sprijin pentru Timișoara 2021. Ce finanțare a obținut

Un inedit proiect arădean, sprijin pentru Timișoara 2021. Ce finanțare a obținut

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad a participat la concursul de proiecte culturale cu finanţare nerambursabilă organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu un proiect cultural dedicat aniversării a 50 de ani de activitate a grupului kinema ikon, înscris în aria tematică Arte vizuale. Acesta a fost declarat câştigător şi a obţinut o finanţare totală de 67.047 lei.

De la filmul experimental pe 16 mm, la arta digitală

De-a lungul unei jumătăţi de veac, kinema ikon s-a situat în avangarda mişcării artistice inovatoare din România, fiind perceput ca atare şi în mediul internaţional. Atelierul de film experimental, înfiinţat în 1970 de George Sabău, a fost preluat în 1990 de muzeul arădean şi a avut, de-a lungul existenţei sale, mai multe etape. Prima dintre acestea, între anii 1970 şi 1989, a fost etapa filmului experimental în care s-au produs 62 de filme experimentale, sincronizate cu practici de artă occidentală care cuprind abstracţii cinetice, animaţii, zgârieturi, filme suprarealiste, forme dinamice nonfigurative, pictate direct pe film, din fragmente de realitate materială, care, în regimul comunist, puteau fi văzute în cercuri aproape închise, şi 62 de filme documentare.

După 1990, o nouă generaţie de artişti realizează lucrări mixed media şi instalaţii video. Imediat după căderea Zidului Berlinului, kinema ikon a reuşit să răspundă unei invitaţii de a prezenta o selecţie de filme experimentale la Centrul Pompidou iar începând din 1994, timp de zece ani, grupul a fost unul din principalii promotori ai artei digitale din România, realizând lucrări interactive pe suport CD-ROM sau net.art, atât colectiv cât şi de autor. Lucrările au fost prezentate la expoziţii şi festivaluri din întreaga lume, în anul 2003 kinema ikon reprezentând România la Bienala de la Veneţia.


Din anul 2005, o dată cu apariţia unui grup de tineri artişti din zona KF Arad, kinema ikon a revenit la producerea de lucrări hibride iar din 2012 a obţinut propria sală de expoziţii la Muzeul de Artă Arad, unde s-au desfăşurat mai multe proiecte.

Începând din anul 2012, kinema ikon publică anual un catalog care cuprinde proiectele principale ale grupului iar din 2014 este organizatorul principal al MAFA – Media Art Festival Arad, ajuns la cea de-a VI-a ediţie. A editat, de asemenea, revistele „Conversaţia” (1990-1993) şi „Intermedia” (1994-2011).

Un brand cultural arădean, parte a proiectului capitalei culturale

Prin accesibilizarea publică a arhivei de film experimental, kinema ikon urmăreşte să permită definirea exactă a poziţiei sale în evoluţia artei contemporane pe plan naţional şi internaţional, evidenţiind poziţia Aradului şi a României în cultura europeană recentă. Directorul muzeului arădean şi managerul de proiect Constantin Ioan Inel numeşte kinema ikon drept „un autentic brand cultural arădean care, la aniversarea a 50 de ani de activitate, necesită o privire retrospectivă pentru o contextualizare actualizată într-o etapă în care viaţa culturală locală încearcă să se redefinească din perspectiva participării active la proiectul Capitală Europeană a Culturii – Timişoara 2021”.

Coordonatorul proiectului, Călin Man, a menţionat rolul pe care kinema ikon l-a avut în revigorarea cinematografului Arta din Arad, care a devenit gazda Festivalului de Film Documentar „fArad” şi unde au loc proiecţii de filme de artă, dezbateri, conferinţe legate de proiecte cinematografice, iar din acest an, kinema ikon a demarat şi proiectul „Ne vedem joi”, care presupune proiecţia de filme experimentale.

Obiectivele proiectului

Proiectul presupune digitalizarea a 30 de filme experimentale de pe suport peliculă 16 mm – ultimul lot din cele 230 de filme aflate în arhiva kinema ikon, editarea unui catalog exhaustiv care cuprinde toate filmele experimentale şi care va fi însoţit de texte dedicate unui număr de şapte personalităţi de anvergură internaţională preocupate de acest fenomen, organizarea unei expoziţii temporare dedicate filmelor experimentale realizate de kinema ikon într-un concept modular şi interactiv cu proiecţii multimedia, intervenţii sonore, laser şi instalaţii, precum şi remodelarea site-ului kinema ikon.net, pentru a cuprinde atât catalogul în varianta on-line, cât şi expoziţia aferentă. Echipa de proiect este alcătuită din dr. Constantin Ioan Inel, manager de proiect, Călin Man, coordonatpr proiect, dr. Peter Hügel şi ec. Emanuela Bundea iar acesta va fi realizat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.