Exponatele lunii iulie în muzeele din vestul țării. Povestea lui Ioan Robu,...

Exponatele lunii iulie în muzeele din vestul țării. Povestea lui Ioan Robu, primul primar român al Aradului

0
DISTRIBUIȚI
Prima conducere românească a Aradului

Portretul primului primar român al oraşului Arad, avocatul Ioan Robu (1919-1926, 1928), membru al Partidului Naţional Român, este exponatul lunii la Complexului Muzeal Arad în amintirea zilei de 7 iulie 1919, când în oraş a fost instalată administraţia românească. De la sfârşitul anului 1918, în Arad sosise armata franceză, dar prefectura şi primăria continuau să fie conduse de autorităţile maghiare. În aprilie 1919, Consiliul Dirigent l-a numit în funcţia de prefect pe avocatul Iustin Marşieu, iar în 17 mai, armata română intra în Arad. Până în 10 iulie, administraţia românească s-a instalat în toate instituţiile din oraş, iar trupele franceze au părăsit, treptat, Aradul.

Un relief ajurat din marmură din perioada romană, care este dedicat zeului oriental Mithras, este expus publicului la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva în această lună. Piesa, descoperită în 1882, care redă momentul sacrificării taurului de către zeu, nu a mai fost expusă în muzeul din Deva, ea putând fi admirată doar în alte expoziţii din ţară şi străinătate.

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a ales pentru această lună o piesă de podoabă specifică Banatului în spaţiul românesc, acoperământul pentru cap numit ceapsă sau ceapţă, o piesă decorativă specială, care, alături de salbă şi cingătoare, făcea parte din zestrea miresei şi era purtată la nuntă. Cu cât familia acesteia era mai înstărită, cu atât numărul monedelor era mai mare. Ceapsa expusă este placată cu 74 de monede de doi lei bătute în monetăria de la Bruxelles în 1924, care sunt aplicate pe un suport de carton acoperit cu pânză şi lipite între ele cu paftale de argint.

Exponatul lunii la Muzeul Banatului este un serviciu pentru desert din argint aurit compus din 19 piese, databil între anii 1870 şi 1890, de provenienţă central-europeană, care a intrat în patrimoniul muzeului în 1982.


Realizat în stil istorist, cu motive decorative eclectice în relief, preluate din stilurile manierist, baroc şi rococo care au dominat arta europeană timp de câteva secole, piesele serviciului se remarcă prin fineţea execuţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.