Situație de urgență în județul Arad: mormane de gunoi în zeci de...

Situație de urgență în județul Arad: mormane de gunoi în zeci de localități. Ce s-a întâmplat

0
DISTRIBUIȚI

gunoi lipova

Mormane de gunoi sunt necolectate în 24 de localități din județul Arad, printre care și două orașe, după ce firma care trebuia să adune deșeurile nu și-a mai făcut treaba, motiv pentru care, astăzi, Prefectura Arad a instituit situație de urgență în aceste zone.

Prefectura Arad a informat prin intermediul unui comunicat de presă că, astăzi, a fost instituită starea de urgență la nivelul a 24 de localități aflate în zona de est a județului, în timpul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Asta după ce a fost întreruptă activitatea de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubrizare în zonele 2 (Chișineu Criș) și 5 (Lipova). De exemplu, în orașul Lipova, gunoaiele nu au mai fost ridicate de aproape o lună și jumătate, astfel că există riscul apariției unor focare de infecție.

Potrivit reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeuri (ADI-deșeuri) Arad, de vină că s-a ajuns în această situație ar fi un conflict apărut între firma care operează stația de transfer și cea care avea sarcina să preia gunoaiele, în urma unor datorii pe care operatorul de salubrizare le are către cea care administrează stația.

Prin urmare, de aproximativ o lună și jumătate, operatorul de salubrizare din cele două zone din județul Arad a ridicat foarte puțin gunoi în unele localități, iar în cele mai multe, deșeurile au rămas abandonate pe stradă.

„Astăzi, Prefectura Arad a instituit situația de urgență.


Este vorba de o problemă contractuală apărută între operatorul stației de transfer și cel care preia gunoaiele de la populație. Astfel, în unele localități s-a ridicat gunoiul, în altele nu s-a ridicat, dar în majoritatea localităților nu a fost colectate deșeurile. În data de 19 iunie, operatorului de salubrizare din cele două zone i-a fost ridicată licența ANRSC (n.r. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice)”, ne-a declarat Simona Stan, directorul adjunct al ADI-deșeuri Arad.

Primarul orașului Lipova, Iosif Mircea Jichici, a afirmat că în acest oraș în care locuiesc peste 10.000 de persoane gunoiul nu a fost ridicat deloc de aproape o lună și jumătate.

„De câteva luni, Grup Salubritate Urbană este noul operator de salubritate, care a câștigat licitația organizată de ADI-deșeuri Arad. Până acum aproape o lună și jumătate, au mai strâns deșeurile, dar niciodată nu s-au încadrat în gradul de colectare. Recent, operatorului de salubritate i-a fost retrasă licența, iar asta înseamnă că practic nu mai poate să presteze acest serviciu. În mod normal, potrivit contractului, avea termen de 30 de zile să se achite de obligații, adică să colecteze deșeurile în continuare, dar nu a făcut asta, a intrat într-un fel de insolvență. Acum, în orașul Lipova sunt gunoaie pe toate străzile, vorbim de cantități enorme care miros urât. În timpul Comitetului pentru Situații de Urgență de astăzi (n.r. luni), noi, Primăria Lipova, am primit sarcina ca de mâine să ridicăm gunoiul și să-l ducem la stația de transfer de la Bârzava”, a afirmat primarul orașului Lipova.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Arad, ca urmare a faptului că operatorul de salubritate a rămas fără licența ANRSC, contractul cu ADI-deșeuri Arad a fost reziliat. În aceste condiții, în regim de urgență, ADI-deșeuri Arad trebuie, în regim de urgență, să delege acest serviciu de colectare a deșeurilor și transportul lor la stațiile de sortare către un operator autorizat. Între timp, se vor începe procedurile pentru organizarea unei noi licitații cu scopul desemnării unui operator de salubritate în cele două zone ale orașului Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.