Cine este Dana Gîrbovan, propusă de PSD ministru al Justiției

Cine este Dana Gîrbovan, propusă de PSD ministru al Justiției

0
DISTRIBUIȚI

Dana Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, este judecător la Curtea de Apel Cluj și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR). A contestatat protocoalele cu SRI în Justiție și a susținut Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Dana Gîrbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 în Jibou, județul Sălaj, și a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera de judecător, ca stagiar, la Judecătoria Zalău, în anul 2001, și a lucrat, ulterior, la Judecătoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor. Din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj.

Gîrbovan conduce din 2007 Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), asociație profesională care a contestat protocoalele cu SRI, care au încălcat în mod direct și extrem de grav independența justiției.

„Toate instituțiile de la vârful sistemului judiciar – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară – au încheiat protocoalele secrete cu SRI. Acest fapt a permis ingerința secretă a unui serviciu de informații atât în actul de justiție, cât și în cariera magistraților, fapt fără precedent într-un sistem de drept democratic”, arăta UNJR după o consultare cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni în 27 martie.

Judecătorul clujean preciza că UNJR și alte două asociații, AMR și APR, au atras atenția, în 2015, asupra pericolului amestecului serviciilor de informații în justiție și au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției.

„Toate aceste protocoale au fost încheiate în spatele discursurilor înflăcărate despre independența justiției și susținerea luptei anticorupție.


În spatele acestor slogane golite de conținut, aplaudate necondiționat de politicieni și birocrați de la Bruxelles și de ambasadele din România, însăși democrația și statul de drept din România au fost subminate, iar drepturile și libertățile românilor cu adevărat au ajuns să fie considerate un lux”, spunea președintele UNJR.

Dana Gîrbovan a fost una dintre susținătoarele Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, menționând că aceasta a fost creată ca răspuns la problemele extrem de grave generate de modul în care, în trecut, au fost gestionate dosarele penale privind magistrații.

„Înființarea noii Secții nu este o soluție uzuală, însă ea vine ca răspuns la o problemă pe care sistemul a ales să o țină ascunsă sub preș, acesta fiind și motivul pentru care nici unul dintre cei ce contestă Secția nu au venit cu propuneri alternative la aceasta. Și nu au venit pentru că asta ar fi însemnat să recunoască existența unor probleme grave, pe care au ales, însă, de ani de zile să le ascundă sau minimalizeze”, spunea judecătorul clujean în septembrie 2018.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook de la începutul lunii iunie 2019, Dana Gîrbovan scria că „o justiție independentă poate exista doar în condițiile în care politicienii abandonează dorința de a prelua tutela asupra justiției și doar dacă fiecare instituție își respectă pur si simplu atribuțiile și competențele legale și constituționale”.

Președintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, după ședința CEx PSD, că social democrații îi propun pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiției, pe Șerban Valeca la Educație și pe Mihai Fifor la ministerul Afacerilor Interne.

Propunerile urmează să fie transmise luni președintelui Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.