Interviuri rock a ajuns la volumul patru: Radu Lupașcu a realizat câteva...

Interviuri rock a ajuns la volumul patru: Radu Lupașcu a realizat câteva interviuri și cu artiști timișoreni

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii autohtoni au parte de o nouă ediție din seria de cărți „Interviuri Rock“, realizat de Radu Lupașcu. Cel de-al patrulea volum al seriei „Interviuri rock” – ediția de colecție, București, Arvin Press, conține 374 pagini în care se regăsesc o serie de interviuri cu artiști ca Ged Brookie, Bobiță Cătușanu, Lita Ford, Dan Ionescu, Ștefan Mardale, Oscar Benton, Phil Gates, Beth Hart, Sax Gordon, Jonathon Long, Roberto Morbioli sau Layla Zoe.

„Acest nou volum de interviuri, cu impresionante personalităţi din lumea artei sunetelor, va aduce în prim-plan faţete multicolore ale expresivităţii bluesului, rockului şi jazzului şi va oferi răspunsuri conclusive despre soliditatea, continuitatea şi primenirea acestor nepieritoare forme muzicale. Poate mai mult decât numele şi creaţia în sine a fiecăruia dintre protagonişti este faptul că ei au însumat propunerea momentului muzical din lumea în care vieţuim, oferta mioritică de lângă noi, pe care de multe ori o tratăm cu superficialitate, cu aroganţă, şi nu o cercetăm îndeajuns, aceasta fiind chiar lângă noi, accesibilă şi primitoare”, spune Radu Lupașcu, în prefața acestui volum.

Printre artiștii care se regăsesc cu interviuri în acest volum se numără și „timișorenii“ Rezident Ex, Joe Gaspar și Arpad Kajtar. Vă reamintim că grupul Rezident Ex a fost inițiat de Tavi Iepan și este alcătuit din „internaționali“, Joe Gaspar a fost basistul trupei timișorene Quo Vadis și trăiește de mai mulți ani în Canada, iar chitaristul Arpad Kajtar este binecunoscut în cercurile locale grație activității sale printre altele și cu formația UniverS.

„Nu știu dacă lipsește ceva rock-ului românesc, nu am mai ascultat trupele noi apărute… Singurele trupe de rock care încă mai sunt promovate sunt dinozaurii pe care-i știm cu toții, iar muzică blues, nu cred că există așa ceva, la casele de discuri….Ce ar lipsi ? Din nou, dacă cineva ar putea să întoarcă roata, să meargă un pic înapoi, la începutul anilor 90, să lase muzica rock și efectiv muzica melodioasă să curgă din radiouri și televiziuni”, a spus Joe Gaspar în cadrul interviului care a apărut în acest volum.

„Am încercat și eu să înțeleg, de ce nu a explodat mișcarea rock de la noi după 1989, de ce nu (prea) au apărut lucrările din sertar.


Cred că a existat o ruptură în 90, poate chiar din 1985. Câțiva ani scena rock, cea frântă, nu s-a redresat, câteva trupe au dat concerte, au început să fie aduse trupe din vest care asiguray succesul financiar, astfel că muzica / trupele noastre, cele câteva, au ajuns într-o poziție foarte grea“, a spus Arpad Kajtar în acest volum.

„Noi facem muzică din plăcere și acesta e lucrul cel mai important. Nu ne cenzurăm nici la stil, nici la alte lucruri“, a mărutrisit Tavi Iepan, liderul trupei Rezident Ex, în cadrul interviului realizat de Radu Lupașcu pentru acest volum.

„Până la urmă, Radu Lupaşcu a depăşit mitul (subiectiv) al trilogiei şi a construit vol. 4 din seria sa de interviuri. Bună treabă! – vorba lui Creangă. Pe câmpul de cercetare şi promovare a stilurilor muzicale folk, rock, blues, jazz, prog ş.a., e cam secetă pe la noi, aşa că întrevederile sale cu maeştri români sau străini, din zona bluesului sau jazzului, sunt ca o ploaie de vară. Curiosul care întreabă şi muzicianul care răspunde sunt două personaje vii (nu întâmplător, în limba română, cuvântul „interVIU” are o rezonanţă aparte!) care străbat trecutul, prezentul şi viitorul, cu sinceritate, patos şi inteligenţă. Sunt însoţiţi de un personaj fabulos, umil şi enigmatic: BLUESUL (ce pare că se simte ca acasă la festivalul de la Brezoi!). The thrill is NOT gone! Aventura continuă, iar cuvintele din acest volum sunt un complement binevenit la muzica cea adevărată din jurul nostru”, a spus Gabriel Petric despre această carte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.