Parchetul General: În perioada 2007-2018 au fost soluționate 2.694 cazuri de trafic...

Parchetul General: În perioada 2007-2018 au fost soluționate 2.694 cazuri de trafic de minori

0
DISTRIBUIȚI

abuz sexual

În perioada 2007-2018 au fost soluționate 2.694 cazuri de infracțiune de trafic de minori, transmite Parchetul General. Răspunsul vine în urma interpelării adresate de către deputatul USR, Claudiu Năsui, Ministerului Justiției.

„În perioada 2007-2018 au fost soluționate 2.694 dosare având ca obiect infracțiunea de trafic de minori prevăzută de articolul 211 Cod penal și de articolul 13 din Legea nr. 678/2001, în reglementarea anterioară lunii februarie 2014. Dintre acestea, în trei dosare s-au dispus soluții de netrimitere în judecată ca urmare a intervenirii termenului de prescripție.”, este răspunsul dat de Augustin Lazăr, fostul procuror general.

Articolul 211 din Codul penal prevede: „Traficul de minori. Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când: fapta a fost săvârșită în condițiile art. 210 alin. (1); fapta a fost săvârșită de către un funcționar public în exercițiul atribuțiilor de serviciu; fapta a pus în pericol viața minorului; fapta a fost săvârșită de un membru de familie al minorului; fapta a fost săvârșită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se afla minorul ori de o persoană care a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului”.

Alte 4.802 cazuri de trafic de persoane au fost soluționate în perioada 2007-2018, potrivit răspunsului dat de Augustin Lazăr.

„În perioada 2007-2018 au fost soluționate 4.802 dosare având ca obiect infracțiunea de trafic de persoane prevăzută de articolul 210 Cod penal și articolul 12 din Legea nr.


678/2001, în reglementarea anterioară lunii februarie 2014. Dintre acestea, în patru dosare s-au dispus soluții de netrimitere în judecată ca urmare a intervenirii termenului de prescripție.”, se mai arată în răspunsul interpelării deputatului USR, Claudiu Năsui, cu privire la numărul cazurilor de trafic de persoane și specificul acestora.

Potrivit articolului 2010 din Codul penal, „recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unei persoane în scopul exploatării acesteia, săvârşită: prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate; profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane; prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

De asemenea, același articol prevede că „traficul de persoane săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani”.

Datele au fost transmite de către fostul procuror general, Augustin Lazăr, Ministerului Justiției. Ulterior, Ministerul Justiției a prezentat răspunsul fostului procuror în cadrul unei interpelări fpcute de către deputatul USR Claudiu Năsui, cu privire la numărul cazurilor de trafic de persoane și specificul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.