„Raiul pe pământ” de la Banpotoc. Ce puteți vizita în zona ideală...

„Raiul pe pământ” de la Banpotoc. Ce puteți vizita în zona ideală pentru o evadare de weekend FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-556507105">

Puţini oameni ştiu că în satul hunedorean Banpotoc de pe valea Mureşului, între Deva şi Simeria, există o splendidă grădină care poate fi numită, pe drept cuvânt, raiul pe pământ.

Un colţ de renaştere italiană într-un sat hunedorean

„I Giardini di Zoe”, o grădină botanică în miniatură, a fost amenajată pe o suprafaţă de aproape trei hectare după modelul unei grădini aristocratice din Italia iar  proprietarul acesteia, Giovanni Salvatelli, originar dintr-o zonă deluroasă din centrul Italiei, a adus din ţara sa plante pe care le-a aclimatizat în grădina căreia i-a dat numele nepoatei sale, Zoe. După o muncă de un deceniu şi jumătate, a realizat un ansamblu peisagistic care aminteşte de Toscana şi a demonstrat că şi România ar putea arăta, cu mai mult efort şi interes, ca o ţară occidentală, atunci când omul sfinţeşte locul.

Cei care au avut deja prilejul să vadă grădina, mărturisesc că au rămas cu respiraţia tăiată de frumuseţea ei neasemuită. Pe un deal de la poalele Munţilor Metaliferi, întreprinzătorul italian a amenajat o grădină de inspiraţie renascentistă, cu fântâni ornamentale, vase masive, ziduri şi scări construite cu o rocă vulcanică adusă din Italia.

Covorul de iarbă care acoperă grădina este mărginit de mii de specii de plante, diferite soiuri de flori de toate culorile care înfloresc succesiv, tufişuri cu flori galbene şi fructe roşii şi mai multe soiuri de copaci care îşi schimbă culoarea frunzei, aşa încât grădina îşi schimbă înfăţişarea şi culorile de la lună la lună. Întreţinerera unei asemenea grădini nu este deloc uşoară, dar efortul este răsplătit pe măsură de frumuseţea aproape nepământeană a acesteia. „I Giardini di Zoe” are şi o pepinieră cu vânzare, de unde iubitorii de plante pot cumpăra florile care le-au încântat privirea în grădina de la Banpotoc, iar plimbarea în grădină este gratuită.

Conacul din poveşti

La marginea satului se mai află şi un vechi conac nobiliar, cu vedere spre o grădină mare cu brazi şi stejari şi multe flori, livadă şi pădure. Conacul nu e foarte vechi, a fost construit în anii interbelici de un aristocrat, pe nume Vlad, aflat în căutarea unui loc liniştit, care a fost fermecat de satul înconjurat de păduri. Cu trecerea timpului, castelul şi grădina au ajuns în paragină dar de câţiva ani, a fost readus la viaţă şi şi-a recăpătat strălucirea.

În conacul numit Castelul Maria se mai păstrează şi astăzi câteva obiecte vechi, care reînvie atmosfera de altădată. A fost construit din blocuri de piatră iar camera din turn mai ales aminteşte de romanticele poveşti cu prinţi şi prinţese care i-au fermecat pe toţi copiii. Toate camerele sunt însă amenajate cu tot confortul pentru turişti şi oferă acestora o bucătărie pe toate gusturile, care excelează prin produsele locale, de casă, dar şi prin meniuri sofisticate pentru cei mai pretenţioşi gurmanzi, la preţuri mai mult decât convenabile.

Locuri de vizitat

Cei care aleg să se cazeze la Banpotoc, au posibilitatea de a vizita câteva destinaţii turistice aflate la distanţe uşor de parcurs, care merită văzute măcar o dată în viaţă, cum a fi rezervaţia naturală Arboretum din Simeria, lacul Cinciş, castelul Corvinilor de la Hunedoara, palatul Magna Curia din Deva, care adăposteşte Muzeul civilizaţiei dacice şi romane şi cetatea Devei, biserica Densuş, mănăstirea Prislop, Băile Geoagiu, Sarmizegetusa Regia şi celelalte cetăţi dacice de la Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cetatea Colţ, muzeul de istorie a mineritului de la Brad sau muzeul memorial „Aurel Vlaicu”.

Surse foto: replicahd.ro, alexandracristian.ro, castelulmaria.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.