„Aradul la anul 1000” și Folk Maris, într-un weekend plin de evenimente...

„Aradul la anul 1000” și Folk Maris, într-un weekend plin de evenimente la Arad

0
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul acestei săptămâni, Aradul găzduieşte două evenimente care vor fi un prilej de delectare atât pentru iubitorii de muzică folk, cât şi pentru cei interesaţi de vremurile mai îndepărtate ale istoriei.

Festivalul de muzică folk românească „Folk Maris”, care se va desfăşura pe terasa Port Arthur de pe malul Mureşului în 13 şi 14 septembrie, va oferi publicului două concerte la care vor participa nume din cele mai îndrăgite ale acestui gen muzical. În prima seară, de la ora 18,00, vor fi prezenţi pe scenă Ducu Bertzi, Ilie Stepan & Horia Crişovan, Călin Pop & Raul Silaghi, Adrian Ivaniţchi, Mihai Henţ şi Liviu Daniel & Angelica Darotz, iar sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor urca pe scenă Semnal M, Rock Abil, Progresiv A, Didina Curea, Daniel Julean & Nicoleta Brola şi Nova Band.

Festivalul de artă medievală care promovează restaurarea şi reconstituirea istorică a ajuns la cea de-a doua ediţie iar tema din acest an este  „Aradul la anul 1000”. Acesta se va desfăşura timp de trei zile, din 13 septembrie până în 15 septembrie, în parcul Mihai Eminescu. Vineri, începând cu  ora 10,00, vor fi instalate corturile meşteşugarilor şi va începe iarmarocul meşterilor populari care va dura până seara şi va continua şi în zilele următoare, va avea loc expoziţia „Medievalum”, deschisă până duminică, iar între orele 14,00 şi 16,00 atât copiii cât şi adulţii vor putea participa la un atelier de tir cu arcuri tradiţionale, organizat în toate cele trei zile ale festivalului. Pe parcursul întregii zile şi sâmbătă vor fi organizate mai multe workshop-uri şi ateliere de pielărie, curelărie, fierărie, opincărie, încălţăminte, sticlărie, tâmplărie, bijuterii, pictură, grafică, sculptură, împletituri de paie şi nuiele, arme cavalereşti şi piese de apărare ale cavalerilor, olărit, sub genericul „Ca pe vremuri. Cum se fabrică?” iar de la ora 19,00, la sala „Clio” va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Zestrea Maramureşului”, realizată de fotograful Mariana Scubli din Sighetul Marmaţiei, care va putea fi vizitată sâmbătă şi duminică între orele 9,00 şi 17,00. La ora 20,30, formaţia Lupus Dacus invită publicul la o călătorie muzicală prin Evul Mediu european, intitulată „Cum să cunoaştem mai bine muzica medievală”.

Sâmbătă, la ora 10.00, vor fi instalate taberele cavalereşti, la ora 15.00 va fi prezentat echipamentul Nobilului cavaler Ioan, Paladin de Terra Medies, iar la ora 16.00 va începe atelierul de muzică medievală şi balcanică „Totul e ritm”, cu Lupus Dacus şi cu participarea celor prezenţi. „Umăr la umăr” se intitulează antrenamentul în formaţii de luptă care începe la ora 17.00 cu Paladinii de Terra Medies iar la 17.30, formaţia timişoreană Peregrinii organizează un atelier de muzică medievală, reluat duminică, la ora 14.00, Ignisetferrum va fi prezentă de la ora 18.00 cu formaţii şi demonstraţii de luptă şi vor prezenta recuzita iar de la ora 18.30, Domniţele Paladinilor de Terra Medies vor fi prezente cu un atelier de dansuri medievale, care va avea loc şi duminică, de la ora 15.00.


Seara se va încheia cu concerte susţinute de Peregrinii, Lupus Dacus, şi Apocalipsa, Fire Dream şi dansuri cu foc.

Printre noutăţile zilei de duminică, „trezită la viaţă” tot la ora 10.00, se numără atelierul de muzică medievală „O călătorie în universul instrumentelor muzicale din Evul Mediu” organizat de la ora 16.00 de Lupus Dacus, la ora 17.00, Paladinii de Terra Medies vor prezenta şcoala de instrucţie de scutieri iar de la ora 18.00 vor putea fi admirate dansuei de la curţile domneşti. La ora 19.00, vor începe concertele susţinute de Peregrinii şi Lupus Dacus, care vor încheia seara şi festivalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.