Proiect de lege: angajatorii pot fi amendați pentru fiecare persoană ale cărei...

Proiect de lege: angajatorii pot fi amendați pentru fiecare persoană ale cărei ore suplimentare nu sunt respectate

0
DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a adoptat, în această săptămână, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea articolului 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.

În forma în vigoare „constituie contravenție și se sancșionează astfel nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei și 3.000 de lei”.

Proiectul de lege modifică articolul 260 (1) litera i astfel: „Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Potrivit motivării inițiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate și numprul de salariați care au făcut ore suplimentare.

„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare.


Există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modicp. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numprul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporționalitate între amendă și amploarea contravenției”, se arată în motivarea inițiativei.

Proiectul de lege a trecut cu 169 „pentru”, 44 „împotrivă” și 67 abțineri.

Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților a respins un amendament prin care era plafonat cuantumul amenzilor: “i) nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată fără a depăşi suma de 30.000 lei”.

Amendamentul, propus de deputatul USR Cristian Seidler, a fost respins deoarece „angajatorul are la dispoziţie instrumente privind compensarea orelor suplimentare, prin acordarea de timp liber corespunzător sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin plata orelor suplimentare”, potrivit raportului emis de Comisie.

„Angajatorul este sancţionat abia după ce se constată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi este justificată sancţionarea pentru fiecare angajat faţă de care nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii”, mai arată raportul de adoptare pentru proiectul legislativ.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2018, iar Camera Deputaților a adoptat inițiativa, în calitate de for decizional.

Prin urmare, actul normativ va ajunge la promulgarea pe masa președintelui Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.