China sărbătorește 70 de ani de la instalarea guvernării comuniste

China sărbătorește 70 de ani de la instalarea guvernării comuniste

0
DISTRIBUIȚI
Foto: chinachristiandaily.com

Statul chinez și-a reiterat relevanța mondială și potențialul militar în cadrul ceremoniei de aniversare a celor șapte decenii de conducere comunistă, desfășurată marți, la Beijing, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Ceremonia de aniversarea a celor 70 de ani de guvernare a Partidului Comunist în China a avut loc marți în capitala țării, Beijing, la care au participat oficiali ai statului și ai forțelor armate chineze.

În cadrul festivității, elementul central a fost parada prin intermediul căreia autoritățile chineze au expus, în premieră pentru unele tehnologii, potențialul militar și rezultatele dezvoltării economice a Chinei. Parada incluzând tehnologii militare a fost urmată de una civilă, ilustrând evoluția socială a republicii populare chineze.

Expunerea de potențial militar a fost însoțită de retorica președintelui Xi Jinping care a reiterat faptul că „nicio forță nu poate destabiliza statutul acestei națiuni grozave”. Discursul despre unitatea și potențialul chinez contrastează cu protestele prodemocratice care persistă, din luna iunie, în Hong Kong și care au reizbucnit la scurt timp după defilarea chineză de marți.

Ceremonia de aniversare a celor șapte decenii de conducere comunistă a reprezentat un mesaj indirect, adresat populației chineze, dar și comunității internaționale asupra potențialului tehnologic și patrimoniului militar al Chinei.


Astfel, au participat aproximativ 15.000 de militari, cu 580 piese de echipament militar și 160 de aeronave de război, conform site-ului postului BBC.

Cele mai noi produse tehnologice al Chinei, tancuri militare, elicoptere și chiar racheta balistică intercontinentală DF-41, au fost făcute publice în premiră. O serie de avioane, în formație „70”, au survolat zona în care s-a desfășurat parada.

Complementar, în după-amiaza zilei de marți, este programată o gală.

În urmă cu 70 de ani, liderul din acel moment al Partidului Comunist din China, Mao Zedong, a anunțat fondarea Republicii Populare Chineze, în urma victoriei împotriva forțelor Partidului Naționalist Kuomintang, cu care se afla într-un război civil încă din 1920. Forțele și oficialii Kuomintang s-au refugiat pe insula Taiwan, formând statul Republica China.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind un teritoriu chinez autonom, cu toate că de facto autorităţile de la Taipei sunt complet independente faţă de China.

Mitinguri anti-comunism la Hong Kong

Un protestatar a fost împușcat în piept de forțele de ordine în cursul unui miting desfășurat marți la Hong Kong, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, informează publicația The South China Morning Press, citând o sursă neprecizată.

Bărbatul a fost împușcat de poliție într-un incident violent produs în zona străzii Hoi Pa din zona Tsuen Wan.

Protestatarul împușcat este în stare critică, potrivit autorităților medicale din Hong Kong, care au precizat că alte 14 persoane au fost rănite până acum în cursul protestelor desfășurate marți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.