La aproape un secol de la premieră, publicul timişorean are prilejul de a redescoperi vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, la sala Capitol, povestea palpitantă şi plină de umor a legendarului Rosenkavalier, prezentată într-un film mut cu acompaniement orchestral asigurat de orchestra filarmonicii „Banatul”, dirijată de Stefan Geiger.
Acesta s-a format ca muzician în oraşele universitare Köln, Paris şi Philadelphia, şi-a început cariera ca prim trombonist la „Bayerische Staatsoper München” şi a fost laureat al mai multor concursuri internaţionale pentru trombon, devenind, în scurt timp, şi profesor de trombon şi muzică de cameră la „Hochschule für Musik und Theater” din Hamburg. Ca dirijor s-a dedicat atât muzicii clasice cât şi celei contemporane, colaborând cu orchestre de renume precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg”, „Würzburger Philarmoniker”, „Nürnberger Symphoniker”, „Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba”, „Paraná State Symphony Orchestra” sau „Ensemble Resonanz”. Din anul 2002, Stefan Geiger conduce „Landesjugendorchester Bremen” (Orchestra de Tineret din Bremen), cu care a avut performanţe notabile. În 2011 a fost invitat pentru prima dată în România, pentru a colabora cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul festivalului internaţional „Enescu şi muzica lumii”, organizat la Sinaia.
A revenit la Bucureşti în 2013, la invitaţia Goethe-Institut, pentru a dirija „Aventurile Prinţului Achmed” interpretată de Orchestra Română de Tineret pe scena Ateneului Român, a urmat „Cutia Pandorei” în 2014, cu aceeaşi orchestră, tot la Ateneu, iar în 2017, la iniţiativa Centrului Cultural German din Timişoara, a dirijat orchestra filarmonicii „Banatul”.
Filmul mut „Der Rosenkavaler” a fost turnat în 1925, în regia lui Robert Wiene, fiind o adaptare a operei cu acelaşi nume, a cărei muzică a fost compusă de Richard Strauss, pe un libret de Hugo von Hofmannsthal. În prima parte a filmului sunt urmărite întâmplările din în care tânărul conte Oktavian are o aventură cu soţia Mareşalului, care e gata să fie dată în vileag de nepotul acesteia, baronul Ochs, atunci când, cu prilejul unei vizite de curtoazie, o descoperă. Oktavian reuşeşte să scape deghizat în servitoare, dar e observat de Annina şi Valzacchi, doi intriganţi. Trimis în calitate de peţitor de Ochs, Cavalerul Rozelor, pentru a cere mâna Sophiei, fiica proaspăt înnobilatului Faninal, Oktavian se îndrăgosteşte de tânăra fată, care îi împărtăşeşte sentimentele, dar nici Ochs nu e dispus să renunţe şi pretinde ca învoiala privind căsătoria să fie respectată. Atunci când află de noua dragoste a lui Oktavian, soţia Mareşalului organizează un bal mascat, pentru a descâlci povestea, deghizările pricinuiesc o serie de încurcături care provoacă un adevărat scandal public, dar în cele din urmă, Annina aranjează lucrurile în aşa fel încât întreaga poveste are un sfârşit fericit. Singurul care pierde este Ochs: împovărat de datorii, el e nevoit să se întoarcă la castelul său cu mâna goală.