Colterm intenționează să ia un nou credit cu scopul de a scăpa...

Colterm intenționează să ia un nou credit cu scopul de a scăpa de o parte dintre datoriile către furnizori

1
DISTRIBUIȚI

Societatea de termoficare a Timișoarei este plină de datorii, iar conducerea instituției se gândește să ia tot felul de măsuri cu scopul de a mai diminua din ele. Astfel, Emil Șerpe, directorul Colterm, ne-a declarat că în acest moment se încearcă contractarea unui nou credit, bani cu care ar urma să fie achitate o parte dintre restanțele către furnizori.

„Colterm are datorii la E.on (n.r. furnizorul de gaze naturale), dar nu există niciun pericol ca timișorenii să rămână fără gaz. Există datorii la E.on și suntem în discuții avansate cu o bancă comercială cu scopul accesării unor fonduri cu scopul stingerii datoriilor. Banii vor fi folosiți pentru achitarea tuturor restanțelor avute la E.on, dar vor fi plătite și o parte din datoriile către ceilalți furnizori. Nu vă pot spune deocamdată care este valoarea creditului. La E.on avem datorii care se ridică la milioane de lei”, a afirmat Emil Șerpe.

Rămâne de văzut cum va reuși Colterm să ia un nou credit, în condițiile în care societatea de termoficare a Timișoarei a ipotecat și ultimele bunuri aflate în proprietate pentru garantarea unui debit de peste 18 milioane de lei înregistrat către Aquatim, furnizorul de apă.

Pe de altă parte, ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara au fost supuse votului două proiecte de hotărâre privind Colterm.


Unul s-a referit la acoperirea din bugetul local a pierderilor tehnologice induse aferente anului 2018, care a și fost aprobat. Însă cel de-al doilea proiect, privind „aprobarea prețului pentru energia termică produsă în cogenerare și livrată din centrala de cogenerare CET Sud Timișoara” nu a adunat numărul minim de voturi pentru a trece în plen. În total, proiectul a primit 13 voturi, iar nouă consilieri locali s-au abținut de la vot.

„Oameni buni, noi vrem să falimentăm Colterm-ul? Dacă noi nu avem prețul real, acolo se produce un deficit zi de zi, mergem în faliment. Hai, luați decizia, votați pentru desființare. Cu asta echivalează ce faceți dvs. nesusținând actualizarea prețului. Nu suntem conștienți de consecințe? Ș-așa greu ținem în viață societatea. Dacă nu vrem să mai existe, asumați-vă răspunderea desființării și loviți în 60.000 de familii, pentru că asta se întâmplă acum, în prag de iarnă. Este un preț fundamentat”, le-a explicat Nicolae Robu aleșilor locali. Însă niciun consilier local nu a dorit să explice de ce s-a abținut de la vot.

Concret, proiectul prevedea aprobarea prețului de 204,79 lei/Mwh pentru energia termică destinată consumatorilor casnici și a prețului de 205,45 lei/Mwh pentru energia termică destinată consumatorilor noncasnici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.