Gabriela Popovici (PSD): „Colterm este gaura neagră a Timișoarei”

Gabriela Popovici (PSD): „Colterm este gaura neagră a Timișoarei”

0
DISTRIBUIȚI

Gabriela Popovici, consilier local PSD, a criticat în termeni duri activitatea Colterm și modul în care Primăria Timișoara alocă sume de bani pentru susținerea acestei companii. Astfel, alesul local consideră că societatea de termoficare reprezintă gaura neagră a Timișoarei.

„Gaura neagră a Timișoarei este Colterm-ul. S-a aprobat la limită un proiect de lege care prevede acoperirea pierderilor induse ale Colterm-ului, în valoare de opt milioane de euro. Există două feluri de pierderi la Colterm: pierderile tehnologice, care se regăsesc în tarif și sunt plătite de toți cei care sunt clienții Colterm-ului, și pierderile induse, care nu se pot regăsi în tarif deoarece reprezintă credite, comisioane bancare și alt gen de cheltuieli. În acest an, primăria a acordat opt milioane pentru a acoperi pierderile induse de pe 2018, iar la începutul anului a acordat alte opt milioane pentru pierderi induse din 2017. Sunt 16 milioane de euro, iar Primăria Timișoara ia credit 43 de milioane de euro.


Se ridică un important semn de întrebare”, a precizat Gabriela Popovici.

De asemenea, consilierul local PSD a atras atenția asupra faptului că în timp ce Colterm se află în pragul falimentului, sunt cheltuite sume importante de bani pentru formarea profesională a angajaților și pe călătorii în interes de serviciu.

„După cum se poate citi pe site-ul societății Colterm, la bilanțul economic, se poate sesiza foarte ușor ce sume de bani s-au cheltuit pentru formarea profesională a salariaților. Sunt niște sume importante. Apoi pe călătoriile în interes de serviciu ale conducerii societății, în condițiile în care ei sunt în prag de faliment. Un alt fapt interesant este achiziționarea certificatelor verzi. Societatea Colterm este obligată prin lege să achiziționeze certificate verzi pentru a compensa emisiile de carbon. Aceste certificate verzi nu se iau normal de pe bursa de mărfuri, ci se iau de la societatea Termoelectrica din Oradea, care le achiziționează de pe bursa de mărfuri, adaugă un comision și le revinde Colterm-ului. Așa se face că cele 220.000 de certificate verzi achiziționate de către Colterm, necesare pentru a fi achiziționate, au fost plătite cu aproximativ șase milioane de euro, în loc de 3,3 milioane de euro, dacă ar fi fost achiziționate direct de pe bursa de mărfuri. În afară de acele pierderi tehnologice, care sunt introduse în tariful plătit de către abonații Colterm-ului, în rest, toți acești bani sunt suportați de către toți cetățenii orașului, prin taxele pe care le plătim. Gândiți-vă câte milioane de euro suportăm noi pentru Colterm”, a explicat Gabriela Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.