Eveniment dedicat reputatului istoric timișorean Ioan Hațegan, cu prilejul împlinirii vârstei de...

Eveniment dedicat reputatului istoric timișorean Ioan Hațegan, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani

0
DISTRIBUIȚI

Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al filialei timişorene a Academiei Române organizează marţi, 17 decembrie, de la ora 11.00, în aula filialei academiei de pe bdul Mihai Viteazu nr. 24, o manifestare cultural-ştiinţifică cu tema „Timişoara. Istorie şi contemporaneitate”. Evenimentul este prilejuit de un moment aniversar dedicat istoriculului Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific I la institutul filialei academiei, care împlineşte în ziua respectivă 70 de ani, ca un omagiu pentru eminenta sa contribuţie  la istoria Timişoarei şi a Banatului.

Cuvântul de deschidere va fi rostit de acad. Dan Dubină, preşedintele filialei timişorene a Academiei Române, după care istoricii timişoreni Sorin Ionescu, Vasile Dudaş, Miodrag Milin, Victor Neumann şi directorul bibliotecii judeţene din Arad, Doru Sinaci, vor aborda, în prelegerile lor, câteva aspecte legate de istoria Timişoarei. Deoarece în urmă cu trei decenii  aniversarea zilei de naştere a lui Ioan Haţegan a coincis cu declanşarea represiunii sângeroase a revoltei populare de la Timişoara, revoluţionarul Ioan Savu va depăna amintiri despre dramaticul moment prin care a trecut oraşul atunci, adresând istoricilor rugămintea de a nota, „că doar nu o să puteţi să ţineţi minte totul”.

Aniversarea istoricului timişorean va fi marcată şi de o lansare de carte, „In honorem magistri Ioan Haţegan 70”, a cărei apariţie a fost coordonată de prof. Tatiana Ostroveanu, prof. dr. Alexandru Kósa, istoric şi cercetător ştiinţific  la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” şi colaborator apropiat al dr. Ioan Haţegan în cercetarea academică, şi conf. univ. dr. Ioan David. „Pentru omagiatul nostru, Ioan Haţegan, cercetarea trecutului înseamnă pasiune, responsabilitate şi datorie. Exact cele trei caracteristici ce stau la baza definirii unui istoric desăvârşit” subliniază  aceştia în cuvântul introductiv. În cele 400 de pagini ale sale, volumul cuprinde aproape 30 de studii istorice care detaliază subiecte mai puţin cunoscute dar  extrem de interesante, precum şi articole care conturează personalitatea lui Ioan Haţegan.


Lista semnatarilor este deschisă de acad. Dr. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, alături de care istorici timişoreni şi nu numai şi-au adus contribuţia la acest volum omagial.

Născut la Cenad, în 17 decembrie 1949, Ioan Haţegan este licenţiat în istorie, absolvind studiile la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1994 şi-a susţinut teza de doctorat la aceeaşi universitate cu lucrarea „Pavel Chinezu”, care a fost publicată şi în volum şi a fost distinsă cu premiul Academiei Române „Dimitrie Onciul”. După absolvirea facultăţii a fost muzeograf medievist la Muzeul Banatului, bibliotecar la secţia de carte veche şi perioodice a bibliotecii judeţene, iar după 1990, consilier teritorial şef al Inspectoratului pentru Cultură Timiş, profesor la Universitatea deVest şi profesor invitat la Universitatea din Mannheim. Din 1991 până în prezent este cercetător ştiinţific I al Academiei Române – filiala Timişoara. Preocupat de cercetarea Evului Mediu bănăţean, Ioan Haţegan este autorul a sute de articole şi studii, precum şi a unor cărţi de mare importanţă pentru istoria Banatului, a fost organizatorul a numeroase simpozioane ştiinţifice internaţionale, a Rugii Bănăţene la Paris, şi a participat la sute de conferinţe şi sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, unde a prezentat lucrări de unic autor sau în colaborare. „Pavel Chinezu”, „Filippo Scolari – un condotier italian pe meleaguri dunărene”, „Aşezările Banatului medieval”, „Dicţionarul istoric al aşezărilor din Banat: sec. XI-XX. Atestări documentare şi cartografice”, „Cronologia Banatului” (ultimele două volume cuprinzând anii 1716-1753 scrise în colaborare cu dr. Alexandru Kósa), „Premiere şi priorităţi timişorene”, „Timişoara medievală”, „Vilayetul de Timişoara – 1552-1716” sau cele două volume despre „Istoria Timişoarei – manual opţional pentru elevii gimnaziilor timişorene” (în colaborare cu prof. dr. Cornel Petroman), sunt doar câteva din lucrările de referinţă ale istoricului Ioan Haţegan, considerat cel mai important medievist din vestul ţării. În luna noiembrie a acestui an, municipalitatea i-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara”, ca o recunoaştere a celor aproape 50 de ani de activitate  ştiinţifică şi didactică,  pusă în slujba Timişoarei şi a Banatului

Excepţionala carieră a dr. Ioan Haţegan va fi prezentată într-un film documentar, intitulat „Portret de istoric”.

Cu prilejul acestui eveniment aniversar, va putea fi vizionată şi expoziţia „Plumb şi lacrimi”, organizată de muzeul presei „Sever Bocu” din Jimbolia, care prezintă  reflectarea în presă a evenimentelor din decembrie 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.