Ședință festivă la 30 de ani de la izbucnirea Revoluției Române, în...

Ședință festivă la 30 de ani de la izbucnirea Revoluției Române, în Consiliul Local Timișoara. Corneliu Vaida: „Revoluția mai mult ne-a dezbinat decât ne-a unit”

0
DISTRIBUIȚI

Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara a fost neîncăpătoare, astăzi. La fel ca în anii precedenți, a fost organizată ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri, la 30 de ani de la Revoluția Română. Printre cei prezenți în sală s-au numărat numeroși revoluționari sau urmași ai celor care au murit pentru libertate care, de data aceasta, nu s-au mai certat. Pe de altă parte, doar 13 dintre consilierii locali au fost interesați să participe la ședința festivă.

Acțiunea a început cu intonarea imnului României, precum și cel al Revoluției, iar apoi Nicolae Robu a susținut un scurt discurs. „Sărbătorim astăzi 30 ani de la izbucnirea Revoluției Române, iar vineri, 30 ani de la victoria locală. Recent, aici, în Consiliul Local Timișoara, am hotărât ca ziua de 20 decembrie să devină Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism. La ceas de sărbătoare avem datoria de a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața, apoi celor care au fost aproape de a o pierde și tuturor celor care au contribuit la victoria de atunci. Trăiască Timișoara, leagăn al libertății, trăiască România liberă”, a declarat primarul Timișoarei.

De asemenea, Liliana Oneț, noul subprefect de Timiș, a precizat că „doresc să-mi exprim întregul respect în numele Instituției Prefecturii Timiș pentru cei prezenți în sală, revoluționari, răniți, urmași ai celor care și-au pierdut viața la Revoluție și să vă asigur că Instituția Prefectului va rămâne deschisă dialogului cu dvs. Doresc să avem manifestări pașnice și să ne onorăm eroii așa cum se cuvine și cum locuitorii Timișoarei știu să o facă”.

A urmat un moment de reculegere în amintirea eroilor Revoluției, iar apoi discursuri ale reprezentanților asociațiilor de revoluționari.

„Ca în fiecare an, ne întâlnim aici pentru a aduce un omagiu celor care atunci au avut tăria de a se opune cu toate riscurile. În acele zile, timișorenii au sfidat cu piepturile goale tancurile și gloanțele regimului comunist. Timp de șase zile, timișorenii au luptat singuri împotriva aparatului de represiune comunist, neîncetând să spere.


Victoria Revoluției a fost obținută cu multe sacrificii umane, în stradă, de către cetățenii Timișoarei. Oameni adevărați din Timișoara au urnit din loc istoria României. A fost momentul pentru care, câteva zile, întreaga planetă vorbea cu admirație despre România. Dar au urmat destule dezamăgiri în anii care au venit. Doream să avem o Românie liberă și puternică, visam la un trai mai decent. (…) Avem libertate, trebuie să învățăm să o apărăm și să o folosim”, a spus Virgil Hosu, din partea Asociației ALTAR.

De asemenea, Tudorin Burlacu, un alt reprezentant al revoluționarilor, a solicitat ca la Timișoara să fie realizat „un subinstitut al Institutului Revoluției Române”, pe motiv că „ce s-a făcut până acum a fost apă de ploaie. Cred că merităm acest lucru pentru aflarea adevărului istoric, în sfârșit, după 30 de ani. Dacă nu se realizează asta, mai bine să se desființeze de tot Institutul Revoluției”. Totodată, Tudorin Burlacu a cerut și ca Primăria Timișoara să nu mai finanțeze din bani publici lansarea unor cărți legate de Revoluția Română.

Printre cei care au luat cuvântul în timpul ședinței festive s-a numărat și revoluționarul Corneliu Vaida, primul purtător de cuvânt al Revoluției Române, care a afirmat că „am venit să bat obrazul Armatei Române. Armata Română a tras în poporul român acum 30 de ani. Comandantul suprem ar trebui să-și ceară scuze formal timișorenilor. Sunt 30 de ani de la Revoluția care mai mult ne-a dezbinat decât ne-a unit. Avem n organizații, președinți care trimit n scrisori. Noi atunci am cerut puține lucruri: libertate, democrație. Și în sală avem milițieni, securiști, revoluționari cu titluri autentice și revoluționari adevărați, în fața cărora mă închin și le mulțumesc”.

La finalul ședinței festive, primarul Robu le-a oferit reprezentanților asociațiilor de revoluționari medalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.