Istoria Timișoarei, într-o captivantă expoziție la Muzeul Banatului

Istoria Timișoarei, într-o captivantă expoziție la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Naţional al Banatului vernisează miercuri, 18 decembrie, la ora 12.00, o expoziţie deosebită, intitulată „Tezaurul Muzeului Naţional al Banatului. Timişoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură şi societate”, amenajată la mansarda Bastionului Theresia.

Expoziţia este o captivantă incursiune în istoria culturală şi socială a oraşului; multe dintre obiecte, precum portrete nobiliare, piese de mobilier, textile şi accesorii vestimentare aparţinând mai multor familii cu tradiţie ale oraşului, care au fost achiziţionate sau donate muzeului în ultimii doi ani, vor fi expuse în premieră pentru public dar alături de acestea, în expoziţie vor fi şi exponate care n-au mai fost văzute de mai bine de zece ani, de când expoziţiile permanente din castelul Huniade au fost închise.


Piesele muzeale ilustrează o perioadă înfloritoare, de peste un secol, din istoria oraşului, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea până în primele decenii ale secolului XX. Este marcat momentul emiterii diplomei de oraş liber regesc, în anul 1781, sunt expuse obiecte care ilustrează dezvoltarea societăţii şi cea culturală până în anii interbelici. Printre cele mai interesante obiecte se află velocipedul tip penny-farthing patentat în anul 1883, procesul-verbal al adunării de constituire a Societăţii de Istorie şi Arheologie din 25 iulie 1872, un album din 1885 dedicat lui Telbisz Károly, cel mai longeviv primar al Timişoarei, cu fotografii ale funcţionarilor primăriei, numeroase medalii şi diplome.

Expoziţia va fi deschisă pentru public între 19 decembrie 2019 şi 29 februarie 2020, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de acces gratuit iar pentru adulţi, biletul de intrare este 5 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.