O nouă pârtie de schi în Straja

O nouă pârtie de schi în Straja

1
DISTRIBUIȚI

Iubitorii sporturilor de iarnă au parte de mai multă distracție în noul sezon de schi din stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara. În total, au parte de 30 de kilometri de pârtie.

Vești bune pentru iubitorii de munte și ai sporturilor de iarnă. Din acest sezon, se pot distra pe nu mai puțin de 30 de kilometri de pârtie în stațiunea montană Straja, una dintre cele mai importante atracții turistice din județul Hunedoara.

Potrivit primarului orașului Lupeni, noul sezon de schi se deschide oficial în data de 6 decembrie. Tot în acea zi va fi deschisă și o nouă pârtie, care are o lungime de peste trei kilometri. În aceste condiții, domeniul schiabil Straja ajunge la peste 30 kilometri de pârtie. Astfel, reprezentanții autorităților locale sunt optimiști că vor atrage tot mai mulți turiști care să se bucure de iarnă în stațiunea Straja.

De altfel, ca urmare a temperaturilor scăzute, în stațiunea montană din județul Hunedoara s-a așternut deja primul strat de omăt. De asemenea, se pot pune în funcțiune instalațiile de producere a zăpezii artificiale pentru a sezonul de schi și snowboard să se poată deschide în data de 6 decembrie.

Odată cu creșterea numărului de turiști, și stațiunea trece printr-o etapă de dezvoltare. Astfel, în urmă cu câțiva ani, a fost inaugurată telegondola, cu care schiorii pot urca din orașul Lupeni în stațiune. Instalația de transport a reprezentat o investiție de peste opt milioane de euro, are o lungime de cinci kilometri și dispune de 46 de cabine, fiecare de câte opt locuri. Totodată, în anul 2016, de 1 decembrie, a fost inaugurat un nou telescaun. Acesta se numește Constantinescu și are o lungime de doi kilometri. Punctul de plecare este în zona cabanei Montana și duce turiștii până la Lacul Mutu, funcționând în paralel cu pârtiile de schi din Straja. De asemenea, în decembrie 2017, a fost inaugurat și telescaunul trei, care face legătura cu pârtia Canal și urcă pe Vârful Mutu (1.722 metri).

Stațiunea Straja însumează peste 30 de kilometri de domeniu schiabil.


Pârtia Straja este cea mai lungă din stațiune, depășește opt kilometri. Accesul turiștilor se face ușor la toate cele doisprezece pârtii de schi, dintre care unsprezece pot fi acoperite cu zăpadă artificială, cu ajutorul unei telegondole, a trei telescaune și șase teleschiuri. De altfel, în stațiunea Straja s-ar afla și cea mai lungă pârtie de schi din România. Astfel, turiștii care urcă pe Vârful Straja (1.868 metri) pot coborî pe schiuri până în orașul Lupeni.

Stațiunea turistică Straja, aflată la doar zece kilometri de orașul hunedorean Lupeni, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din țară. Aceasta este căutată de mulți bănățeni, dar și de turiști veniți din întreaga țară, ispitiți de atracțiile inedite pe care le găsesc aici.

Stațiunea se află la o altitudine de 1.445 de metri, în inima munților Vâlcan. Aproape 300 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile îi așteapă pe amatorii de schi, săniuș sau snowboard pe versanții Munților Retezat-Godeanu, acoperiți cu zăpadă cam jumătate din an.

Amatorii de drumeții și de priveliști hibernale pot face excursii din stațiunea Straja până la Vârful Mutu. De asemenea, cei care doresc să se închine o pot face la schitul Straja, la care pot ajunge străbătând un impresionant tunel de 54 de metri lungime, în care se intră pe o poartă mare din lemn, înconjurată de un ancadrament alb pe care sunt redate scene religioase. Pe unul din pereții tunelului sunt pictați nu mai puțin de 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Tavanul este acoperit cu scene din Vechiul și Noul Testament, iar pe peretele din dreapta, sunt înfățișate 12 prăznicare ortodoxe și cele zece porunci.

O candelă este veșnic aprinsă în tunel și este mutată în fiecare zi în dreptul sfântului trecut la data respectivă în calendar. Tunelul a fost construit în urmă cu un deceniu, tocmai pentru a ușura drumul pentru cei care doreau să ajungă la schit, dar răzbeau cu greu printre troienele care pot ajunge și la trei metri înălțime, și, în scurt timp, a devenit o adevărată atracție turistică, dar și un loc de reculegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.