„Palma lui Dumnezeu”, ținutul de basm din vestul Transilvaniei

„Palma lui Dumnezeu”, ținutul de basm din vestul Transilvaniei

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-715594073">

În partea de sud a judeţului Hunedoara, între Munţii Retezat şi Şureanu, se află comuna Pui, alcătuită din nu mai puţin de 12 sate aşezate într-o zonă cu o mare varietate de relief şi frumuseţi unice în felul lor, cu linişte rustică şi aer curat. Pe teritoriul comunei se află şi părţi din Parcul Naţional Retezat, Parcul Cioclovina-Grădiştea Muncelului, Parcul Dinozaurilor şi alte minunăţii dăruite de natură, care îi fac pe cei care vizitează aceste locuri să le păstreze multă vreme în amintire şi să dorească să revadă aceste meleaguri.

„Palma lui Dumnezeu”, un paradis al naturii

Ascunsă în munţi, în Parcul Naţional Cioclovina-Grădiştea Muncelului din Masivul Şureanu, se află Fundătura Ponorului, un loc numit de localnici „Palma lui Dumnezeu”, căci pentru ei acest loc, asemănător unui amfiteatru, este un adevărat paradis cu locuri minunate, unde cei care-şi fac veacul în aceste locuri pitoreşti simt din plin bucuria simplă de a trăi aproape de natură, aşa cum a fost dăruită de Dumnezeu, căci tehnica modernă n-a răzbit până aici. La Fundătura Ponorului, aflată la o înălţime de 900 de metri, se poate ajunge din reşedinţa de comună prin satul Federi, apoi pe un drum de piatră destul de anevoios, săpat în munte, care duce prin pădure şi printre stânci, spre Dealul Pleşului. Aici se află o întindere netedă prin care şerpuiesc apele văii Ponorului, până în fundătura în care apa intră sub o stâncă şi îşi continuă cursul pe sub pământ. Cele câteva case presărate aici, multe din lemn, sunt înconjurate de dealuri abrupte, pajişti întinse, căpiţe de fân şi păduri dese de conifere şi foioase.

Când ploile sunt abundente, pe suprafeţe întinse se formează adevărate lacuri iar dacă dă îngheţul, întreaga luncă devine un întins patinoar natural. Doar câteva suflete mai trăiesc în fundătură, împreună cu animalele pe care le cresc, iar singurii vizitatori sunt turiştii care au auzit de frumuseţea acestui colţ uitat de lume, de unde se pot vedea, din loc în loc, sate din Ţara Haţegului şi Munţii Retezat în fundal. Există însă şi un traseu tematic, pentru vizitarea şi cunoaşterea zonei carstice din Munţii Şureanu. Ponoarele s-au format în ere îndepărtate, ca urmare a infiltrării apelor şi tot atunci s-au format depresiuni carstice spectaculoase şi peşteri impresionante în Munţii Şureanu. Zona carstică este alcătuită din doline ale căror diametre variază între câţiva metri şi câteva zeci de metri.

Un loc de vizitat în fiecare anotimp

Locurile pot fi vizitate tot timpul anului, căci fiecare anotimp îşi are frumuseţea sa şi există o mulţime de lucruri care merită văzute. Complexul carstic Ponoraci-Cioclovina se întinde pe o suprafaţă de un hectar şi jumătate iar faima tezaurului descoperit în peştera Cioclovina – peste 6.000 de obiecte de bronz, faianţă, sticlă şi chihlimbar, datând din epoca fierului, a depăşit hotarele ţării.

În zonă se află şi peştera Tecuri, renumită pentru stalagmitele şi microcristalele sale, peştera Şura Mare, care ascunde o mulţime de lacuri, cascade şi baricade de bolovani, spectaculoasele  Chei ale Crivadiei, locul fosilifer Ohaba-Ponor dar şi renumitele situri arheologice ale vechilor cetăţi care apărau  vechea capitală a dacilor, aflate în patrimoniul UNESCO sau autenticele aşezări etnografice din Platforma Luncanilor, sate tradiţionale pastorale şi vechi stâne risipite pe culmile domoale, din păcate din ce în ce mai puţine, dar unde  se mai practică păstoritul de transhumanţă iar păstorii mai folosesc vasele şi covatele de lemn, în care laptele se păstrează cel mai bine şi smântâna se face groasă.

Surse foto:adevarul.ro, gradiste.ro, blog.hotelguru.ro, cunoastelumea.ro, coltisorderomania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.