30 de ani de la Revoluţie, marcaţi şi prin cel mai amplu...

30 de ani de la Revoluţie, marcaţi şi prin cel mai amplu Marş al Eroilor de până acum FOTO & VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

Apelul suporterilor alb-violeţi a avut un ecou mai puternic la împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia începută chiar pe Bega. Timişorenii şi nu numai ei s-au alăturat „Marşului Eroilor” iar în total peste o mie de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului.

Ca de obicei Piaţa Maria a fost locaţia întâlnirii celor care nu uită evenimentele din acel decembrie care putea cu siguranţă să fie mai puţin sângeros şi nedrept. Cu jumătate de oră înainte de ora stabilită doar câteva zeci de persoane şi-au făcut apariţia lângă Parohia Reformată Timişoara. Printre ei s-au numărat şi destule persoane din lumea sportului, nu doar suporteri-organizatori, ci şi copii de la Centrul de juniori ASU Politehnica şi antrenorii lor, dar şi voleibalista Mihaela Ozun, fostă jucătoare la Agroland şi studentă pe Bega. „Sincer e prima dată când am timp să fac acest lucru. Când eram la Timişoara nu am apucat să vin aici. Am zis că azi nu pot să pierd lucrul acesta. E un moment important şi sincer chiar am emoţii. Abia aştept să plecăm şi să vedem ce se întâmplă pe drum până la ultima oprire. Chiar acum câteva zile vorbeam cu mama mea şi îmi povestea cum a pornit de la Timişoara totul şi cum ei nu aveau toate informaţiile la început, în Constanţa, partea cealaltă a ţării…”, a spus „Miki” Ozun.

Atmosfera s-a animat când şi-au făcut prezenţa şi mai mult membri ai galeriei, sosiţi deja în mod organizat, cu multe steaguri tricolore găurite în mod simbolic. Din piaţă nu au lipsit nici persoane care au luat parte la evenimente. „Acum 30 de ani am ajuns aici aproape, am simţit un tumult în oraş, o vibraţie anume, am ajuns în zona Pieţei Maria, se spărgeau vitrine… ca şi efect de turmă am plecat toţi spre Centru, am umblat până la 4 dimineaţă, când au reuşit să ne aresteze, în zona străzii Brânduşei, era o zonă de blocuri înguste. Am venit pentru că sunt chiar 30 de ani de la evenimente. Tinerii trebuie să ştie ce a fost acum 30 de ani. Ar trebui să fie şi cei care s-au urcat pe tramvai, cei care au oprit tramvaiele şi Zăgănescu, cel care a avut curajul să strige ce vrea de fapt: Jos Ceauşescu! Jos dictatura”, a spus Mihai Iştoc.

După ora 18.30, la plecarea spre Catedrala Mitropolitană, coloana care mărşăluia era deja impresionantă faţă de anii trecuţi când doar vreo 300 de persoane, majoritatea fani ai Politehnicii, se numărau printre participanţi. La Catedrală s-au aprins candele şi s-a desfăşurat un banner al galeriei cu mesajul mare: „Cinste lor, eroilor!”. Marşul a continuat spre Piaţa Victoriei, gătită de sărbătoare, pe acordurile discursurilor din interiorul Operei, acolo unde Nicolae Robu îl avea invitat pe preşedintele Klaus Iohannis. Acesta din urmă se referea la evenimentele din urmă cu 30 de ani când coloana a ajuns în mijlocul pieţei destul de populate. Scandările tradiţionale s-au oprit câteva clipe, unii au ascultat discursul, dar au existat şi scandări împotriva celor care şi-au „împărţit puterea” după 1989.

Marşul a continuat pe traseul clasic spre Memorialul Revoluţeii, pentru ca, mai târziu să se încheie, precum e tradiţia de 14 ani de când druckerii organizează acest eveniment, la Cimitirul Eroilor, pentru un ultim omagiu celor care s-au sacrificat pentru „Libertate!”, un cuvânt rostit des de participanţi. 

1 COMENTARIU

  1. Cinste timisorenilor pentru ca au inceput Revolutia Romana, evenimentul care ne-a marcat viata in cel mai puternic mod, ne-a redat libertatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.