Proiectul muzical Acetobă, creat de toboșarul Radu Pieloiu, susține primul concert la...

Proiectul muzical Acetobă, creat de toboșarul Radu Pieloiu, susține primul concert la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Noul proiect al tobarului timișorean Radu Pieloiu, „Acetobă“ va susține primul concert din carieră la sfârșitul acestei săptămâni „acasă“.

Născut în 1987 în Timișoara, Radu Pieloiu a studiat la Colegiul Național de Artă Ion Vidu, după care a terminat Conservatorul și a devenit cunoscut grație multor concerte susținute în cadrul unor proiecte, în cadrul cărora a avut șansa să colaboreze cu nume cunoscute din mai multe genuri muzicale. Cunoscut datorită aparițiilor sale în Sebastian Spanache Trio, Alexandrina, Helen, Subcarpați, Cred că sunt extraterestru sau grație implicării în platforma JazzUpdates (care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, artiști și initiative muzicale de avangardă), artistul timișorean este extrem de versatil atunci când vine vorba de stiluri muzicale. Proiectul Acetobă, din care mai fac parte Ana Pieloiu și Lucian Naste a apărut în premieră în fața publicului în luna aprilie a anului trecut, într-un cadru restrâns în cadrul sesiunilor inițiate de colectivul Atelier22TM și își descrie stilul ca fiind unul „fresh peste sound-ul deja tradițional acustic“.

„Prima apariție live a fost în Timișoara dar într-un cadru foarte restrâns, nu l-am putut numi chiar concert, fiind mai degrabă un live session cu streaming pe Facebook, pe pagina celor de la Atelier22TM. A fost o strategie foarte bună pentru vizibilitatea proiectului, deoarece prin acel streaming ne-au putut vedea foarte mulți oameni din țară, deci mult mai bine decât clasicul concert. Sound-ul fresh este clar comeback-ul sintetizatoarelor. Evident că ele există de multă vreme dar felul în care sunt ele integrate astăzi, în 2020, peste soundul clasic al unei tobe acustice de exemplu, este total altul față de acum 40 de ani.


Legat de mesaj, e foarte greu să pui punctul pe «I» cu o muzică instrumentală. Mesajul rămâne personal, (dar nu unic), introspectiv, pentru fiecare persoană care ascultă muzica noastră și, în general, muzică instrumentală“, a spus Radu Pieloiu.

Primul „concert“ în adevăratul sens al cuvântului al noului proiect va avea loc vineri 17 ianuarie la Escape Underground Hub de la ora 22 în cadrul evenimentului „Live in Room 1“. Următoarele concerte Acetobă vor avea loc în 14 februarie la Brașov, 15 februarie la București și la sfârșitul lunii martie în cadrul festivalului Snowfest care va avea loc în Franța.

„Acetobă este un proiect foarte personal pentru mine, fiind pentru prima oară când am avut «curajul» să compun piese de la zero. Nu am pornit cu gândul că trebuie să fie așa sau invers. Fiind un proiect la început de drum, fiind eu, personal, la început pe acest drum cred că trebuie ca sound-ul acestui grup să se desfășoare de la sine și să evolueze în timp, nu peste noapte, fără să-i impunem alte bariere decât cele personale, care vin implicit la pachet. Am trecut prin astfel de experiențe în trecut iar proverbul «graba strică treaba» s-a dovedit adevărat. Jojo Mayer și trupa sa, Nerve, mă inspiră de foarte multă vreme încoace. Alt toboșar care a devenit fondatorul propriului său proiect este Mark Guiliana, care are un fel de a cânta inspirat din drum machine-uri, abordând limitarea lor dar și exactitatea pe care doar o «mașinărie» o poate avea. Am ascultat și foarte mult Rival Consoles, Nils Frahm (pe care l-am și văzut live anul trecut la EC) și James Blake în ultimii ani. Nu știu dacă muzica noastră seamănă neapărat cu muzica artiștilor enumerați mai sus dar cu siguranță ne-a influențat“, ne-a declarat Radu Pieloiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.