Vess: „Publicul are nevoie să fie educat, nu doar distrat“

Vess: „Publicul are nevoie să fie educat, nu doar distrat“

0
DISTRIBUIȚI

Industria muzicală a înregistrat o creștere masivă în cazul DJ-ilor de sex feminin, o serie de nume celebre reușind să umple ringurile de dans în întreaga lume. Cu toate acestea, prin țărișoara noastră, numărul DJ-ițelor care mixează în spatele pupitrelor este jenant de insuficient. Născută în Cugir, dar stabilită de vreo 14 ani în Timișoara, Vess este un nume cunoscut în rândul petrecăreților axați pe muzici electronice.

De-a lungul anilor, seturile ei care incorporează diverse genuri muzicale au fost „degustate“ atât în cadrul unor petreceri de club cât și la câteva festivaluri, iar de puțin timp Vess a devenit interesată și de partea de producție muzicală. În cele ce urmează, am realizat un interviu cu una din puținele reprezentante ale sexului frumos în breasla DJ-ilor din România, în care am aflat cum a luat contact cu muzica electronică, cum se prezintă scena de party-uri din Timișoara la ora actuală și care este motivul pentru care apare la petreceri cu mapa de CD-uri…

– Când ai luat contact pentru prima oară cu muzica în general? Dar cu muzica electronică? Ce te-a atras spre acest gen muzical? De unde îți vine porecla de Vess?

– Când eram mică, îmi plăcea să cânt și țineam concerte în scara de bloc. În Zambara am auzit prima dată o „altfel de muzică”, cu care am rezonat. Am fost atrasă de forța și universalitatea sunetului de acolo, și de faptul că muzica nu era enunțată sau definită. A venit în mod natural să-mi doresc să aprofundez genul ăsta muzical. Vess vine de la Vanessa, așa îmi spunea cineva mai demult.

– Cum a fost când ai pus muzică pentru prima oară în fața unui public? Aveai emoții? Ai și acum?

– Am avut emoții tot timpul. La un moment dat aveam impresia că ceva nu e în regulă cu mine… după care am înțeles că emoția e parte importantă din performance.

– Cum vezi scena muzicală electronică din zilele noastre în Timișoara? Care sunt lucrurile pozitive din scena party-urilor din Timișoara și care sunt cele negative?

– Înfloritoare. Acum, mai mult că oricând, avem mulți promoteri și destule petreceri, multă muzică bună și diversitate. Mi-ar plăcea totuși să avem în oraș o locație unde intri vineri și ieși luni.

– Cum ai învățat să mixezi? Cât de mult contează în zilele noastre tehnica de mixaj și selecția pieselor?Care aspect e cel mai important?

Am învățat să mixez de la un prieten drag. Selecția muzicală e totul, iar fără tehnică nu poți să spui povestea. Ambele aspecte sunt la fel de importante, dar recunosc că acord mai multă atenție selecției muzicale.

– Există în Timișoara mai mulți promotori de evenimente cu muzică electronică.


Există concurență, ceea ce e un lucru benefic. Cum vezi tu faptul că uneori petrecerile se suprapun în aceeași zi și altă dată nu există niciuna?

– Uneori evenimentele se suprapun din cauza disponibilității artiștilor. Dar există și „miscommunication” între promoteri, că să nu-i spunem altfel. Competiția e un sentiment primitiv. E un prag finuț, trebuie să realizezi unde se termină concurența și când incepe hatereala. Muzica unește, poate n-ar strică puțină colaborare printre organizatori.

– Care a fost cel mai important party din viața ta (care te-a marcat într-un fel sau altul) și de ce?

– A fost un party cu caracter privat în Londra prin 2013. Acolo am învățat cât de frumos se completează muzica cu socializarea, la cel mai înalt nivel.

– Ca și mulți alții, cochetezi și cu producția muzicală. Ai lansat alături de Drummer in Cosmos o piesă „Free falling to Padua“. Cum e să pășești în lumea celor care scot piese proprii?

– Încă nu mă consider producător muzical, mai am multe de învățat. E o treabă foarte complexă asta cu producția muzicală. Pășești în altă dimensiune. Realizezi că ai analizat destul de superficial construcția unei piese doar mixând-o. Făcând muzică, te creezi pe tine și ajungi să te cunoști mai bine. Depinde cât de în serios iei lucrurile.

– Vinil, CD sau streaming. Care din acestea îți sunt pe plac și de ce?

– Mă prezint la party cu mapa cu cd-uri și întreabă lumea ce-I cu mine. Încă nu am renunțat la cd-uri, sunt nostalgică atunci când găsesc unele vechi și văd ce porcării am scris pe ele cu markerul.

– În scena muzicii electronice românești există puține reprezentante ale sexului feminin. De ce crezi că sunt atât de puține DJ-ițe în țara noastră?

– Hmmm… cine știe. Prea multe butoane?

– Se spune că ora exactă în industria muzicală românească se dă la București. Te gândești să te muți în Capitală?

– Ideea cu mutatul în București e ON/OFF în mintea mea de multă vreme.

– Care sunt planurile tale de viitor?

– Momentan, îmi doresc să investesc mai mult timp în producția muzicală. Ca dj, lucrez să-mi îmbunătățesc calitatea setului. Publicul are nevoie să fie educat, nu doar distrat. Odată cu experiența, găsești și echilibrul între artist și entertainer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.