Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 poate intra, în sfârșit, în...

Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 poate intra, în sfârșit, în linie dreaptă. Anunțul făcut de Horațiu Rada la PRESSALERT LIVE

0
DISTRIBUIȚI

Nu doar lipsa de finanțare din partea Guvernului României împiedică sau a împiedicat până acum proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 să se dezvolte și să prindă aripi. Poate chiar mai mult decât banii, neputința clasei politice de a pune la punct o legislație viabilă pentru buna funcționalitate a proiectului, a determinat stagnarea acestuia.

Însă, în sfârșit, după ce în septembrie 2016, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, clasa politică din România a reușit să-și ducă la bun sfârșit munca „titanică”. Iar anunțul a fost făcut la PRESSALERT LIVE, președintele ATCCE 2021, după ce Guvernul României a acordat proiectului doar 200.000 de lei pentru programele artistice și 2,5 milioane de lei pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură, din cei 43 de milioane solicitați!

„În tot răul este un bine! Semând contractul de finanțare, vom avea, în sfârșit, reguli clare de desemnare a partenerilor, criterii de evaluare a partenerilor și proiectul. Spre exemplu, Linz a fost Capitală Culturală Europeană în 2009, iar în 2004 a avut 65 de milioane de euro pentru programul cultural”, a spus Horațiu Rada, preșesintele Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, din postura de invitat al emisiunii PRESSALERT LIVE.

Horațiu Rada a exclus total posibilitatea ca Timișoara să piardă acest titlu, iar pe cei care au răspândit astfel de zvonuri i-a numit drept „simpli cetățeni neavizați”.


Președintele ATCCE 2021 a admis faptul că lucrurile trebuiau să demareze mult mai devreme, după cum a dat și exemplul orașului austriac Linz, însă e conștient că trebuie scos maximum din situația actuală.

„Lucrurile trebuiau făcute cu mult înainte. Menirea mea este ca din faza în care suntem, să mergem pe calea ce trebuie urmată. Să ne zbatem pentru finanțări, să găsim soluții, să trecem peste perioada asta de criză”, a spus Horațiu Rada. În ciuda situației actuali, în 2019, atât Consiliul Local Timișoara, cât și Consiliul Județean Timiș sau Ministerul Culturii, și-au achitat obligațiile. „Primăria și-a achitat integral obligațiile, CJ-ul la fel, iar la fel a făcut-o și Ministerul Culturii pentru problemele asumate pe 2019. În acest an problema a fost votarea bugetului foarte târziu, iar echipa nu a putut gestiona activitatea în doar câteva luni. Toate proiectele pe care le-am avut preconizate s-au făcut, cu excepția primei părți, unde nu am putut să le facem. Toate proiectele depuse la Ministerul Culturii au fost finanțate”, a menționat Horațiu Rada, la PRESSALERT LIVE.

Chiar dacă clasa politică a neglijat proiectul de importanță națională, președintele Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 crede că va exista un reviriment pe ultima sută de metri. „Clasa politică se va deștepta pe ultima sută de metri. Va fi o presiunea uriașă pe noi și pe autoritățile locale și vom face atât cât vom putea în funcție de nivelul de finanțări. Nu putem da timpul înapoi, menirea este să mergem îmnainte. Ne asumăm proiectul și vom încerca să valorificăm spațiile ce nu au fost puse în valoare, potențialul orașului, să marketăm conceptul de oraș capitală culturală și să punem presiune pe toți factorii decizionali – Ministerul Culturii, Transporturilor etc. Este nevoie de o susținere interministerială”, a declarat Horațiu Rada, președintele Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.