USR-istul Fritz dezvăluie cum o firmă apropiată administrației Robu primește contracte de...

USR-istul Fritz dezvăluie cum o firmă apropiată administrației Robu primește contracte de peste 17 milioane lei fără licitație

5
DISTRIBUIȚI

semafor

Acuzații grave făcute de Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara. Useristul a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook, ce sume uriașe de bani au fost irosite pentru umplerea Timișoarei de semafoare, dar și că municipalitatea se pregătește să cumpere altele noi, evitând licitația.

„Semaforișoara a costat bugetul local – deci pe noi toți – 21,7 milioane de lei, în loc de 3,1 milioane de lei. De 7 ori mai mult decât era prevăzut inițial, iar costurile cresc. Între timp, SDM apelează la șmecherii contabile, pentru a putea face achiziții fără licitație, iar o firmă deținută de un membru PNL e foarte aproape să pună mâna pe un nou contract gras”, a scris Dominic Samuel Fritz, pe rețeaua de socializare.

Concret, candidatul USR la Primăria Timișoara amintește faptul că Societatea de Drumuri Municipale (SDM), firmă deținută de consiliului local, are în Timișoara monopol pe reparațiile de drumuri, trotuare, parcări, semnalizarea și întreținerea semnalizării rutiere. SDM este și cea care gestionează sistemul integrat de management adaptiv al traficului, așa-numita „Semaforișoara”.

„Sistemul a fost implementat de un consorțiu (să-i spunem consorțiul C) care, în aprilie 2015, semna cu Primăria Timișoara un contract pe șapte luni, cu o valoare de 23,7 milioane de lei (o bună parte din fonduri UE, cu o contribuție de la bugetul local de 3,1 milioane de lei). Punerea în funcțiune a sistemului a durat însă 18 luni, nu 7, cât era contractat inițial. Prelungirea termenului a însemnat costuri suplimentare, plătite integral din bani publici. Vorbim despre aproximativ 14 milioane de lei în plus, bani aprobați de consilierii locali. Dar asta nu e tot! În mai 2016, Primăria Timișoara a semnat, fără licitație, un alt contract cu o altă firmă (să-i spunem firma F), firmă deținută de un membru PNL, care în timpul zilei ocupă postul de președinte al unei alte firme publice în subordinea Consiliului Local, Horticultura. Contractul privea finalizarea lucrărilor de construcții și echipamente tehnologice pentru îmbunătățirea proiectului „Trafic management și supraveghere video”.


Să traducem: Primăria avea deja un contract cu consorțiul C, dar încheia cu o altă firmă un contract pentru „lucrări de îmbunătățire” pentru un sistem care nu era finalizat! Firma F a primit 4,8 milioane de lei (un milion de euro), bani de la bugetul local”, a afirmat Dominic Samuel Fritz.

Candidatul USR la Primăria Timișoara mai susține că lucrurile au mers mai departe, astfel că, în luna ianuarie a acestui an, SDM, în calitate de gestionar al acestui sistem, a ieșit din nou la cumpărături.

„Avea nevoie de 36 de semafoare rutiere, 32 semafoare pentru pietoni, de automate de dirijare a traficului, licențe software și butoane pentru pietoni. Le-a și cumpărat: de la consorțiul C, prin achiziție directă! Cum a făcut? Simplu! Pentru că legea permite achiziții directe doar în limita sumei de 160.650 lei, SDM, companie versată, a „spart” contractul în exact atâtea bucăți cât să poată cumpăra de la cine vrea, la ce preț vrea! E legal? Sigur că nu. În mai puțin de o oră, în aceeași zi, 20 ianuarie 2020, SDM a cumpărat 58 de semafoare LED cu 83.279 lei, automate de dirijare a circulației cu 80.872 lei, licențe software cu 73.342 lei și butoane pietonale cu 12.331 lei. În total, 248.825 lei, plătiți direct, fără niciun fel de licitație. Și mai e ceva. În 27 noiembrie 2019, dimineața, SDM a scos la licitație un „acord-cadru de lucrări de extindere a infrastructurii de fibră optică pentru sistemul «Trafic management și supraveghere video»”. Acesta ar urma să fie valabil timp de patru ani și să includă opt contracte subsecvente. Valoarea totală: până la 17,7 milioane de lei. Adică peste 3,7 milioane de euro! Ofertele au putut fi depuse până în 21 ianuarie 2020. De fapt, este una singură: din partea firmei F, cea deținută de colegul de la Horticultura”, a dezvăluit Dominic Samuel Fritz.

În final, candidatul USR la Primăria Timișoara a precizat „haideți să nu mai risipim banii publici prin tot felul de șmenuri cu firme de partid pentru semafoare de care nimeni nu are nevoie”.

Cel la care face referire Samuel Dominic Fritz este Ionuț Gaiță, asociat în firma SC Backup Tehnology SRL, acesta fiind asociat într-o altă firmă și cu soția unuia dintre directorii de la Colterm SA, Mihai Golu. Firma lui Gaiță are contracte cu Colterm, iar acesta s-a remarcat prin faptul că a sponsorizat cu nu mai puțin de 200.000 euro echipa ACS Poli, ”nășită” de Nicolae Robu. Ionuț Gaiță este, de asemene, membru în consiliul de administrație de la Horticultura SA.

5 COMENTARII

  1. Doar atât domnule Fritz, vrem și alte dezvăluiri că noi cred că știți și alte furturi făcute de grupul Robu Nicolae????? Curaj,……. Așteptăm……

  2. Domnule Fritz despre furtul de pământ de la Horticola de zeci de milioane de euro din patrimoniul statului nu vreți să vorbiți?????? Robu, Nasleu,Dejeu și gașca lor de interlopi au furat pământul Statului Roman????

  3. Bun, si ce e ilegal? Ca nu a luat UTI (aka Ghitza SRI) licitatia de semafoare? Acuma ca fiecare sens giratoriu are vreo 4-5 semafoare care nu au sens imaginabil, la asta ar fi interesant sa raspunda domnul primar Robu: cum arata sensul giratoriu si toate strazile conexe cand un singur semafor din sens trece pe rosu? Domnule Robu, variantele sunt a, b si c. Ca tot se apropie alegerile locale, simt ca domnul Robu va avea de facut cateva vizite la DNA, va avea grija domnul Fritz de asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.