Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş”, a recomandat, într-un interviu pentru Mediafax, persoanelor în vârstă să se izoleze voluntar la domiciliu pentru un interval de 6-10 săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus, şi să ceară ajutorul rudelor pentru aprovizionare.
„În următoarele 6-10 săptămâni, persoana în vârstă să fie izolată, să i se dea alimentele la uşă. Adică laşi punga la uşă, suni şi pleci”, a spus Adrian Streinu-Cercel. El a adăugat că autorităţile ar trebui să ia măsuri de ajutorare a bătrânilor care nu au apropiaţi care să se îngrijească de starea lor în această perioadă, inclusiv prin cazarea lor în locuri special amenajate unde să li se asigure bunurile necesare.
Perioadă decisivă
„Următoarea săptămână, următoarele zece zile va fi o perioadă decisivă, care ne va spune cum să facem această testare. O categorie de testare este cea a pacienţilor care au simptomatologie şi au avut contact epidemiologic. O a doua categorie este cea a celor care nu au niciun fel de contact, dar au boli severe respiratorii.
A treia testare este cea a personalului medico-sanitar. Ca să reuşim să avem imaginea epidemiei, vom folosi teste rapide”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Marius Tucă Show.
Streinu-Cercel a estimat că numărul cazurilor în România va creşte uşor în perioada următoare dacă măsurile impuse de autorităţi vor fi respectate cu stricteţe.
„Atenţie foarte mare! Sunt două tipuri de teste rapide. Este un prim test care identifică prezenta anticorpilor, respectiv reacţia organismului faţă de conflictul pe care l-a avut cu coronavirusul şi astea sunt teste anamnestice şi nu au o valoare în momentul în care vrem să facem un diagnostic pe baza acutei imediată, adică să depistăm dacă persoana respectivă este infectată cu virus, pentru că aceste teste caută răspunsul nostru faţă de virus. Şi sunt teste care nu sunt de imunofluorescenţă şi care caută virusul şi care sunt echivalentul faimoaselor teste de PSR de care facem vorbire acum. Acestea sunt bune”, a mai spus Streinu-Cercel.
„Este evident că prima categorie de teste va fi folosită apoi de colegii de la epidemiologie ca să dea o imagine asupra magnitudinii afectării populaţiei din România. Atunci sunt bune aceste teste, dar în momentul de faţă nu ne sunt de o utilitate imediată şi va trebui să le folosim pentru un tip II sau tip III, după ce lucrurile sunt într-un calm”, a completat directorul Institutului „Matei Balş”.
streinu-cercel asta pe ce planeta e? suntem izolati cu totii. nu vezi ca azi-maine te si impusca daca iesi din casa?