Mădălin Luca a lansat un nou album, înregistrat într-o peșteră: „Muzica este...

Mădălin Luca a lansat un nou album, înregistrat într-o peșteră: „Muzica este pentru oricine rezonează cu simplitatea și profunzimea folclorului românesc“

0
DISTRIBUIȚI

Naistul timișorean Mădălin Luca a lansat astăzi, în prima zi a lunii martie, un nou material discografic, care poartă numele „DOR – Romanian Folklore“ și care se poate asculta aici.

„DOR – Folclorul Românesc” este un album solo, fără acompaniament orchestral, înregistrat în peștera Ponicova, România 2008. Albumul conține o singură melodie care, la rândul ei, conține doina și câteva dansuri din folclorul românesc. Ca și acompaniament  veți auzi vântul din peșteră, Dunărea intrând în peșteră, unele bărci cu turiști și pietre de diferite dimensiuni aruncate în apă sau lăsate să cadă pe pereții peșterii“, se spune în prezentarea acestui material discografic inedit.

Anul acesta, artistul care a absolvit cursurile Facultății de jazz și pop „Richard Oschanitzky” a Universității Tibiscus Timișoara a mai lansat un album numit „Sad Stories“. Am realizat un interviu cu Mădălin Luca, în care am aflat cum s-a născut acest material discografic și cum a fost capturat sunetul pietrelor care cad sau se rostogolesc în acest disc…

– Noul album, lansat astăzi, a fost înregistrat cu 12 ani în urmă în Peștera Ponicova. Cum ți-a venit ideea înregistrării acestui disc în peșteră și cum au decurs înregistrările?

– Mi-am dorit să înregistrez doinele și bocetele așa cum au fost ele create și cântate de către oameni la începuturi, simplu, fără acompaniament complex, într-un cadru natural. Am ales peștera pentru că te îndeamnă la interiorizare, te duce în adâncurile tale, te poți conecta cu muzica, iar conexiunea cu sunetul devine una specială. Acustica unei peșteri e deosebită și m-a fascinat întotdeauna ideea de a cânta la nai solo, fără acompaniament, într-o peșteră.

Ocazia înregistrării a apărut în anul 2008, când graficianul Remus Rotaru m-a chemat să cânt în tabăra de creație de la Dubova și ne-a fost călăuză, mie și celorlalți artiști plastici din tabără, către și prin peștera Ponicova.


Înarmați cu făclii, un aparat digital de înregistrat audio, aparate foto și video am pornit la explorarea peșterii pentru a găși galeria cea mai potrivită din punct de vedere acustic și al expresivității sunetului. Într-un final ne-am așezat în locul unde Dunărea intră în peșteră și a urmat un concert special pentruprieteni la lumina făcliilor. Amrpenta acestui moment unic am păstrat-o pe albumul „DOR – Romanian Folklore”.

– Pe disc, pe lângă nai se aud diverse sunete ambientale. Care a fost motivul pentru care ai introdus aceste sound-uri în înregistrare?

– Mi-am dorit ca înregistrarea să fie cât mai autentică și să păstreze sunetele naturale ale peșterii acompaniind naiul: vântul, apa Dunării care intră și iese din peșteră, bărcile cu turiști. Toate aceste sunete fac parte din acustica locului. Singurul element „natural” construit intenționat este sunetul căderii pietrelor. Am ales locul respectiv conștient fiind de toate sunetele din împrejur.

– Pietrele aruncate în apă și bărcile cu turiști fac parte deasemenea din „decorul sonor“. Cât de greu (sau ușor) a fost capturarea acestor sunete?

– Sunetul pietrelor care cad sau se rostogolesc sunt singurele sunete introduse cu intenție pe înregistrare. Sculptorul Dan Vișovan, cu un rucsac încărcat cu pietre, s-a cățărat pe un perete al peșterii și la semnele mele arunca pietre în „stil artistic” în Dunăre sau le lăsa să se prelingă pe peretele peșterii. Restul sunetelor nu au putut fi dirijate, doar integrate în înregistrare. Tot materialul audio a fost captat cu un field recorder digital.

– Albumul conține și dansuri din folclorul românesc. Cui se adresează acest material sonor ?

– Oricui se simte român și dorește să se conecteze la rădăcini. Albumul l-am înregistrat pentru sufletul meu și muzica de pe acest album este pentru oricine rezonează cu simplitatea și profunzimea folclorului românesc.

– Care sunt planurile tale de viitor?

– Am în plan să înregistrez un alt album în stilul folklortronik, folktronica, avant-folk, cu nai procesat electronic și fx, soundscapes, electronics. Va urma un album cu cântece de dragoste și unul cu compoziții în stil minimalist asemenea albumului „Sad Stories”. Bineînțeles, urmează o serie de concerte, la care vă aștept cu drag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.