Mass-media care propagă informații false legate de COVID 19 pot fi cenzurate...

Mass-media care propagă informații false legate de COVID 19 pot fi cenzurate pe durata stării de urgență. Ce puteri are instituția condusă de Sorin Grindeanu

0
DISTRIBUIȚI

O parte dintre măsurile care ar putea fi luate pe durata stării de urgență se referă și la mijloacele de informare în masă, fie ele publice sau private.

Astfel, mass-media care propagă informații false cu privire la pandemia de coronavirus pot fi blocate, „la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații”. La șefia ANCOM se află Sorin Grindeanu, fost prim-ministru din partea PSD și fost șef al social-democraților timișeni. Instituția condusă de fostul premier poate cere furnizorilor de servicii de găzduire sau furnizorilor de conținut să întrerupă „transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”. De asemenea, ANCOM poate solicita furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false.

Iată, mai jos, textul complet al articolului care privește mass-media din decretul semnat azi de președinte:

Art.


54 – (1) Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.
(2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.
(3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.
(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.