Primarul Timișoarei pasează responsabilitatea dezinfectanților și dezinsecțiilor către populație: ”E imposibil să...

Primarul Timișoarei pasează responsabilitatea dezinfectanților și dezinsecțiilor către populație: ”E imposibil să facem față în timp util”. Spălarea străzilor se anunță ”spectaculoasă”, dar nu se știe programul

5
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a vorbit azi despre dezinfecţia intrărilor în blocurile de locuinţe, impusă prin Ordonanţa militară 4. Măsurile care se aplică începând de azi prind însă autorităţile locale în dificultate, fără soluţii şi substanţe deja pregătite. Primarul Timişoarei a făcut apel ca, în primul rând, proprietarii să intervină.

Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Aşa sună articolul din ordonanţă.

În conferinţa  de presă online de azi Nicolae Robu a vorbit,în aceste condiţii, mai întâi de responsabilităţile cetăţenilor. „Ordonanţa militară nr. 4 se referă la casa scărilor din blocuri şi curţile din zona istorică trebuie avute în vedere. În primul rând, toate, trebuie avute în vedere de proprietari. Noi trebuie să înţelegem că e imposibil, la zecile mii de scări de blocuri existente în oraş şi nu ştiu câte curţi se adună, noi să facem faţă într-un timp util. O lungim foarte mult, nu putem fără ajutorul cetăţenilor… Nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să aşteptam ca alţii, orice instituţie… să rezolve problemele… Nu-i oare normal, ca fiecare asociaţie de proprietari, pe scara unde locuiesc ce-i ce o constituie, să se îngrijească să fie curat şi dezinfectat?”, a spus Robu.

„Noi avem o sarcină şi o respectăm, însă e foarte greu, e foarte greu să o punem în practică în timp util pentru că nu avem de unde să achiziţionăm cantităţile acestea mari de dezinfectant peste noapte. E o dificultate. Sigur că cei care au dat această ordonanţă avut în vedere. Nu s-a spus în data de, intră în vigoare din data d şi trebuie făcută dezinfecţia periodic, au fost realişti, au ştiut că nu va fi o treabă uşoară… Pentru binele tuturor îi rog pe stimaţii timişoreni să se ocupe fiecare de casa proprie şi sigur, noi venim cu tot cu ajutorul pe care-l putem da, în condiţiile în care suntem, deloc uşoare”, a continuat edilul. Acesta s-a plâns că acum nu e vorba de „insuficienţa fondurilor. Acum, ai bani şi nu poţi cumpăra ce trebuie.


Toată planeta vrea să cumpere aceleaşi lucruri. Cererea a crescut fantastic. Flacoane, dezinfectant, care a costat x lei, acum costă 5x lei, s-au scumpit de câteva ori… inclusiv de cinci ori unele lucruri”.

În Timişoara firma Coral Impex va efectua dezinfecţia iar cetăţenii vor fi parte integrantă din proces în viziunea primarului: „Când vom avea, da, le punem la dispoziţie (dezinfectanţi) … împreună acţionăm. Şi asociaţiile de proprietari trebuie să se implice”.

Spălarea străzilor se anunţă „spectaculoasă”

Întrebat de spălarea străzilor din Timişoara, efectuată doar parţial până acum, Robu susţine că se va apela la o tehnologie care îi va impresiona pe cetăţeni astfel încât şi moralul acestora să se îmbunătăţească în perioada de pandemie.

„Vom relua spălarea străzilor, nu toată lumea ştie, asta e, dacă nu te uiţi în minutele în care se spală, apoi nu-ţi dai seama că s-a făcut. Noi am făcut. Acum vine o nouă rundă. Va începe o dată ce vom primi şi dezinfectantul. Avem şi noi o tehnologie mai spectaculoasă decât cea simplă folosită până acum. Nu pot să spun, nu ne-am propus o competiţie de spectaculozitate, dacă va fi la fel ca cea adoptată în Constanţa, bravo lor, mi-a plăcut ce am văzut acolo. Avem o soluţie eficientă în primul rând… Dacă e spectaculoasă, cu atât mai mult se creşte şi gradul de încredere al cetăţenilor. Trăim în condiţii anormale. Suntem fiinţe sociale… E bine să fie vizibile şi aceste acţiuni de spălare, căci oamenii se liniştesc, subconştient apare aşa o linişte dacă văd că în jurul lor se fac lucruri care sunt de bine”, a explicat Nicola Robu.

Primarul nu a putut însă să ofere prea multe detalii despre acţiunea propriu-zisă şi când va avea loc: „Nu pot da detalii legate de intervenţia pe străzi, dar se va face foarte serios. Fie miercuri seara, fie joi dimineaţa în funcţie de cum sosesc substanţele”.

Un alt „necaz” invocat e legat de faptul că nu pot fi folosite, cel puţin deocamdată, substanţele unei intreprinderi din oraş. „Avem în Timişoara firma Dalli, ne oferă dezinfectant, din belşug, care poate fi folosit oriunde in UE. În România nu poate fi folosit produsul respectiv, înţelegem, avem alte norme de omologare. Dar noi fiind ţară UE ar trebui să recunoaştem ce are omologare într-o altă ţară din Uniunea European, să aibă şi în România… Acum Grupul de gestiune a Situaţiei de Urgenţă a deschis extins lista instituţiilor abilitate să facă omologări de substanţă şi sperăm să se depăşească acest blocaj. Ai substanţă şi nu o poţi folosi. Nu e de joacă însă… trebuie ţinute sub control, dar funcţional nu prin blocaj”, a concluzionat Robu.

5 COMENTARII

  1. Pai se poate, dom’ primar, tocmai dumneata, un om atat de chibzuit, atat de gospodar, atat de grijuliu cu binele si confortul concitadinilor, un vizionar am putea spune, cum putini mai sunt astazi pe planeta, sa nu fi prevazut ca va fi nevoie de substante dezinfectante pentru protejarea populatiei? Sa te ia pe dumneata prin surpindere? Nuuu, sa se imbulzeasca lumea sa cumpere tot ce trebuie, ei gasesc, ca sunt descurcareti, primaria e ocupata cu treburi mult mai importante – trotuare cat mai fistichii, fantani cantatoare, panselute si lalele care au impanzit centrul tocmai in zilele in care nu pot fi admirate pentru ca locuitorii trebuie sa stea in casa si alte realizari epocale. Si guvernul asta, sa dea el ordonante asa, pe nepusa-n masa si sa te surprinda nepregatit, nu se face, zau! Ce-i de facut? Pai, la alegeri zic, sa facem noi o dezinfectie in primarie si sa incepem cu dumneata, ca sa nu te mai puna colegii de partid in asemenea situatii jenante, ce zici?

  2. Tara de milogi. Numai drepturi aveti,nu si indatoriri. Stati cu msinile in c..r si tipati sa vina moasa cominala sa faca si sa dreaga. Bravos natiune!
    E foarte pe langa robu,dar nici cu voi nu mi-e rusine. Ba meritati din plin primarul.

  3. Fabrica Detergenti a fost vanduta la P&G, care a investit zeci de milioane de dolari in ea. Dupa 20 de ani a vandut-o. De ce nu a cumparat statul roman de la P&G fabrica modernizata? Dupa 1990 cand spuneam sa nu ni se vanda fabricile, eram facuti in toate felurile de niste smecheri si corupti. Trebuia sa-i maturam pe acesti indivizi, nu sa ne lasam injectati cu ura unii impotriva altora. Acum platim cu varf si indesat. Pun o intrebare: cum face fata situatiei prefectul de Timis, daca dupa prima sedinta despre inchiderea scolii unde a fost elevul infectat a fost chemata salvarea? In situatia actuala, ar trebui sa avem un medic profesionist si bun organizator la conducerea judetului, nu un politruc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.