Trupa ALLOVER, înaintea lansării discului de debut: „Nu este un album uniform,...

Trupa ALLOVER, înaintea lansării discului de debut: „Nu este un album uniform, se simte pe piese o schimbare a personalităţii, dar am decis să privim asta ca pe un atu“

0
DISTRIBUIȚI

În luna aprilie a anului trecut, melomanii timișoreni au fost martorii unui concert care a marcat debutul formației timișorene ALLOVER.

Formația a debutat sub numele de All Friends Band, cu mai mulți ani în urmă, și a participat la evenimente importante din ţară ca Revolution Festival, Plai Festival, Street Delivery sau La Dâmburi. Un deosebit impact asupra trupei a avut participarea acesteia la evenimentul caritabil „Împreună Rezistăm”, ocazie cu care au cântat pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. În 2019, ca urmare a unor modificări de componență și stil, precum și a unui proces de maturizare, trupa a devenit ALLOVER.

Trupa are o istorie de evenimente caritabile, respectiv de implicare socială și pregătește lansarea albumului de debut. Inițial, acest eveniment urma să se desfășoare prin intermediul unui concert special, dar datorită pandemiei cu care ne confruntăm, recitalul ar putea să fie amânat. Înaintea lansării albumului de debut, am realizat un interviu alături de membrii formației ALLOVER, Cătălina Ciortea (chitară bass, backing vocals), Luca Dragu (lead vocals, chitară), David Mihai Popa – DMP (baterie), Bogdan Potra (clape) şi Adam Suma (chitară).

Trupa All Friends Band (și implicit ALLOVER) are o istorie de evenimente caritabile, respectiv de implicare socială, cum ar fi colaborările cu Asociaţia Little People şi Salvaţi Copiii, concertul-manifest din cadrul mişcării „Uniţi salvăm Roşia Montană!”, „Concert pentru Timişoara”. La începutul acestui an ați susținut un concert „Alternative“ organizat de Salvați Copiii, care trăgea un semnal de alarmă în privința consumului de droguri. Cât de importantă este implicarea tinerilor în acțiuni de acest fel, de conștientizare a problemelor?

DMP: Într-adevăr mulţi tineri descoperă drogurile şi pică în capcana lor, dar cred că cei mai mulţi …cred că suferă de lipsă de atenţie şi afecţiune fapt care îi duce la teribilism, droguri, frustrări şi lipsuri. Cred că prima soluţie ar fi ca părinții să acorde mai multă atenţie tinerilor pe plan emoţional şi înţelegere, alta ar fi evenimentele sportive publice.

Un moment de referinţă în istoria trupei All Friends Band a fost competiţia GBOB, unde v-ați calificat în finala naţională, fiind singura trupă de minori care a ajuns în această etapă a concursului. Ce a reprezentat această recunoaștere pentru voi, ca trupă?

Adam: Am fost foarte surprinşi şi fericiţi să aflăm că vom participa la etapa naţională a concursului GBOB. Putem spune chiar că a fost primul pas in trecerea trupei la un alt nivel, unul mai serios. Nu doar concursul, ci şi deplasarea până la Braşov a fost o „aventură” care ne-a strâns relaţiile şi fără de care nu am fi fost la fel astăzi.

În anul 2017 o compoziţie originală a trupei, „She’s Got The Move” a fost inclusă în cadrul compilaţiei „Made in TM”, lansată în format LP (vinil). Cât de mult sau schimbat piesele voastre proprii de-a lungul anilor (pe plan muzical ) și de ce?

Cătălina: Cred că se poate vorbi de o evoluție a pieselor de-a lungul anilor. Am vrut mereu ca piesele noastre să fie consistente, dar și nuanțate, iar ajutorul lui Johnny Kui a fost important din punctul ăsta de vedere. Se simte totuși o maturizare de la primele piese („She’s got the move”, „Free again”) și o tendință de a încerca sound-uri noi. Piese ca Passengers sau Cauze suspecte au prins o formă nouă în timp, ele crescând odată cu noi, iar cele mai recente piese („Souled out”, „Come and contemplate” și „Say aah”) sunt produsul unui „cantonament” de muzică la munte, unde ne-am focusat pe compus timp de un weekend, iarna trecută. E o amintire foarte faină pentru noi, iar piesele sunt printre preferatele noastre.

Acum un an, în aprilie, ați susținut primul concert ALLOVER la Reflektor Venue, în fața unui public numeros. Cum a fost acest eveniment pentru voi, care a fost feedback-ul?

Cătălina: Ne-a plăcut foarte mult concertul din Reflektor, a fost un mod bun de a ne rebrandui. Publicul a fost unul cald, oamenii au cântat și s-au distrat cu noi, iar noi ne-am simțit bine pe scenă.

DMP: Pentru mine a fost unul dintre cele mai reuşite şi frumoase concerte, pentru că a mers exact aşa cum am vrut noi, scena a fost a noastră, publicul a fost al nostru, seara a fost a noastră, fapt care ne-a apropiat de noi înşine şi de public, cred că a fost un concert intim, nu unul la care trupa e un lucru şi publicul e un alt lucru.


S-a văzut pe faţa publicului că s-a simţit bine şi de atunci am început să văd feţe familiare la celelalte concerte.

Cum s-a născut albumul de debut ALLOVER? Câte piese cuprinde, cu cine ați colaborat și ce stil muzical abordați pe aceste melodii?Care a fost cel mai greu moment în realizarea discului?

Luca: Albumul de debut ALLOVER a avut mai multe etape de creaţie. Cuprinde unsprezece piese şi este rezultatul muncii noastre de pe parcursul a aproximativ trei ani. Cum a spus şi Cătălina, se vede pe piese evoluţia noastră. Nu este un album uniform, se simte pe piese o schimbare a personalităţii, dar am decis să privim asta ca pe un atu. Este ceea ce vom lăsa în spatele nostru, în formula aceasta.

Cel mai greu moment a fost materializarea lui propriu-zisă, adică înregistrarea şi finisarea lui, deoarece fiecare dintre noi are şi alte proiecte, şi a fost destul de complicat să ne vedem. Partea grea a fost să fim toţi cinci pe aceeaşi lungime de undă, cu producătorul de faţă, dacă se poate :)))

Odată „încălziţi”, ne mişcăm suprinzător de eficient, dar “turarea” a fost întotdeauna o provocare. Am înregistrat cu Johnny Kui, şi piesele sunt mixate şi masterizate de Cătălin Ivaşcu, mai puţin cele trei single-uri postate deja de ceva timp, aranjate de către Ieronim Pogorilovschi, la Bucureşti. Suntem foarte entuziasmaţi să avem şi nişte invitaţi speciali pe două piese…surpriză… Stilul muzical l-aş încadra ca şi Alternative Rock, dar mai vast… Avem şi piese la graniţa metalului, şi unele ce se duc poate spre un soft-rock, altele kinda funky 🙂

De unde v-a venit inspirația pentru piesele proprii și care este mesajul pe care vreți să îl transmiteți cu muzica voastră?

Bogdan: Majoritatea pieselor noastre sunt construite pe o temă muzicală a unuia dintre noi, de exemplu, „Free again” și „Come and contemplate” au tema muzicală compusă de Adam, „Passengers in life” de mine, „Ballad of a Raven” de Cătălina şi Adam. Avem şi piese care au apărut din pură improvizaţie la repetiţii, când am avut fiecare câte o idee şi, în final, am ajuns la o formă definitivă.

Versurile apar în etapa finala a pieselor noastre, ele sunt compuse de Luca, cel care scrie proza şi versuri de mic, el adaptând textele la tema muzicală, la ritmul şi energia compoziţiilor noi.

Mesajul pieselor noastre este transmis prin versuri si vor apărea în formatul fizic şi digital al albumului. Piesele sunt diverse: în „Virtual Chain” vrem să atragem atenţia că lumea virtuală ne poate răpi viaţa, în „Free Again” incurajăm creativitatea şi încrederea în forţele proprii, în „Passengers in Life” contemplăm timpul şi importanţa fiecărei clipe trăite.

Care este părerea voastră în legătură cu revirimentul vinilului în întreaga lume în ultimii ani, e un lucru bun pentru generațiile tinere?

Luca: Eu sunt de părere că vinilul este foarte, foarte cool… are suflet, într-un fel. Se simte altfel, şi parcă se şi aude mai bine. Eu sunt un susţinător înrăit. Cred că revirimentul său este inevitabil, vinilul este timeless. Este un vis al meu să apară şi albumul acesta şi în format „placă”, pe lângă CD, dar şi costurile sunt pe măsură. Vedem!

Aveți emoții înaintea recitalurilor? 

Bogdan: Orice recital vine cu o incărcătură emoţională, bineînţeles. În acest sens, emoţiile sunt mai mari sau mai mici depinzând de locaţia unde cântăm, de persoana care ne-a invitat sau de repertoriul ales. Emoţiile sunt constructive, deci ne ajută să transmitem mesajele dorite auditoriului intr-o atmosferă mai caldă şi mai prietenoasă. Emoţiile noastre trec cântând, pe măsură ce înaintăm în repertoriu. Momentul cel mai incărcat emoţional pentru mine, este începutul concertului, când sunt singur pe scenă, eu încercând să creez atmosfera şi să atrag atenţia asupra actului muzical ce va urma. Emoţiile dispar odată cu break-ul de tobe dat de DMP, după care toţi din trupă ne avântăm energic în muzică, adică o chitară dată pe „distors” împreună cu o linie de bas hotărâtă.

Care este mesajul vostru pentru melomani în contextul situației actuale a pandemiei globale?

Bogdan: Pandemia COVID19 ne-a închis școlile, ne-a îngrădit libertatea de circulaţie, ne-a amânat lansarea albumului ALLOVER, la care am lucrat atât de mult şi cu atâta drag, şi asta ne tulbură. Dar cel mai important este să-i avem aproape pe părinţii şi pe bunicii noştri. Putem să-i protejăm doar stând departe de ei. Trebuie să fim responsabili, să respectăm regulile de igienă cu stricteţe, să stăm izolaţi cât este nevoie, aşa cum recomandă autorităţile. Vor apărea multe piese cu acest mesaj, cu siguranţă, deoarece această pandemie a adus multă suferinţă pe întreaga planetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.