Tavi Pilan, tobarul formației Cargo : „Sunt de 30 de ani pe...

Tavi Pilan, tobarul formației Cargo : „Sunt de 30 de ani pe același scaun, în spatele unor băieți pe care îi apreciez și îi respect“

1
DISTRIBUIȚI

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că Tavi (Octavian) Pilan este un pilon de bază al celor de la Cargo. Formația care împlinește 35 de ani de existență a scris o filă substanțială în istoria rock-ului autohton. Arădeanul Tavi are și el toate motivele de sărbătoare, căci anul acesta împlinește 30 de ani de când „bate toba“ alături de ei. Am realizat un interviu alături de tobarul care a intrat în Cargo în luna septembrie a anului 1990 în locul lui Peter Kocsef, din care am aflat cum a trecut de la vioară la tobe, cât de emoționat a fost la primele sale concerte alături de Cargo și care este părerea sa despre titlul de „cel mai bun toboșar din România“.

– Ai moștenit pe cineva din familie, la capitolul muzică ? Știu că ai studiat timp de trei ani vioara și mai apoi când ai ajuns la Școala Populară de Artă din Arad te-ai apucat de tobe. Cum s-a produs această „trecere“ si care au fost primele evenimente la care ai apărut în fața publicului ?

– Nu am moștenit pe nimeni, sunt singurul care are tangență cu muzica. Într-adevăr primul instrument de care am avut parte a fost vioara. A fost dorința mamei mele, dar cu siguranță nu și a mea. Am rezistat trei ani, după care trepiedul pentru note a devenit stativ, cutia de tablă în care erau creioanele colorate s-a transformat în cinel, scaunul din bucătărie, în tobă mică, lingurile de lemn, în bețe. Așa a arătat primul meu set de tobe.
La Școala Populară de Artă am ajuns pe la 15-16 ani, iar primul eveniment în care am apărut în fața publicului a avut loc după câteva luni și nu a ieșit prea bine.

– Cum ai fost cooptat să faci parte din trupa Pacific si ce amintiri frumoase ai din acea perioadă?

– Aradul în aceea perioadă a avut o droaie de puști talentați care voiau să cânte, era o joacă destul de interesantă între trupe. Se formau și se spărgeau aproape peste noapte, cam acesta a fost contextul în care am ajuns eu la Pacific. Sunt multe amintiri frumoase dar acum îmi vine în minte concursul Constelații Rock de la Râmnicu Vâlcea, în 1985 parcă, unde am și luat premiul II.

– În 1990 ai intrat in Cargo, cum a fost mai exact momentul?

– Da, în 1990, prin primăvară, am participat cu Pacific în concursul organizat de Fun Radio la București, unde Cargo erau invitați. Acolo am avut primul contact cu Adi Bărar, iar în septembrie am devenit tobarul formației Cargo. Au trecut 30 de ani! 30 de ani pe „același scaun”, în spatele unor băieți pe care îi apreciez și îi respect

– Cum au fost primele concerte alături de Cargo, aveai emoții?

– Primul concert l-am avut nu după mult timp, la Casa Studenților, cu sala plină. Am fost aproape anesteziat din cauza emoțiilor. Cred că am reușit să mă descurc cumva, altfel nu cred că ajungeam la 30 de ani……

– Ai fost declarat cel mai bun toboșar al României în 2016, în urma unui sondaj. Care este secretul unui bun muzician?

– Declarat cel mai bun toboșar din România??? E hilar, râd și acum când aud asta! Consider aceste clasificări ca fiind o prostie, nu facem sport! Eu cel puțin nu concurez cu nimeni, încerc să-mi fac treaba cât se poate de bine, și cel mai important, să-mi construiesc partitura potrivită pentru piesele compuse de colegii mei.

– În 2016 ai participat la Timișoara (in clubul Daos) la evenimentul Sonor Drums.


Cum ți se pare nivelul tehnic al artiștilor îndrăgostiți de „drums“ din țara noastră?

– Așa este, sunt endorser SONOR pentru România, iar evenimentul a fost realizat de Moresound&Co/Dragoș Rădulescu, cu care am o colaborare deosebit de bună. Cunosc foarte mulți tobari din România, sunt grozavi!

– Comparativ, cum era scena muzicală rock din vestul țării în anii 90 față de cea de acum?

– Schimbările au început pe la mijlocul anilor 90, când televiziunile și radiourile au început să promoveze altceva. A fost destul de greu să faci față, multe trupe s-au desființat. Din fericire Cargo a reușit să meargă mai departe și uite,împlinim 35 de ani în prima linie a scenei rock din România.

– Care este primul disc pe care l-ai ascultat ?

– Power Age – AC/DC .Este probabil și motivul pentru care mi-am dorit SONOR.

– Ce părere ai de formațiile care cântă exclusiv preluări după alte trupe? 

– Există loc pentru fiecare.

– Faci parte din Cargo de 30 de ani. Care este secretul acestei longevități?

– Capacitatea de a pune interesele Cargo înaintea problemelor reale sau inventate, și respectul pe care îl am față de colegi și public.

– Care sunt trupele românești și de afară, actuale, care îți plac și de ce?

– E plină România de oameni talentați pe care nu îi promoveaza nimeni, din păcate. Încerc sa țin pasul cu tot ce se întâmplă în muzica rock la nivel mondial. E foarte greu.

Ai simțit nevoia vreodată să te exprimi ca „solo artist“, fără altă formație, să exprimi idei proprii?

– Niciodată! Nu-mi face nicio plăcere chestia asta.

 Se poate trăi decent din muzică în România?
– ACUM trăiesc decent din muzică.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată în cariera muzicală?

– “Încearcă să-ți formezi personalitate!”.

Dacă ar fi să dai un sfat celor care se gândesc să pășească pe acest drum, care ar fi acela?

– Să-și urmeze visul, indiferent de piedici și sacrificii. Merită!!

– CD, vinil sau streaming, ce preferi?

– Nu prea țin cont de suportul pe care este „așezată” muzica, atât timp cât îmi place ce aud.

– Trăim vremuri de pandemie, cum treci peste perioada asta? Care este mesajul tău pentru melomani și cum vezi „momentul“ în care vom ieși din această criză?

– Din fericire trec destul de bine peste auto-izolare, nu sunt o persoană foarte sociabilă, dar faptul că nu putem cânta, și că nu există deocamdată perspectivă, ma întristează foarte tare. Nu văd „momentul” în care vom ieși din această criză. Aveți grijă de voi!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.