Cosmin Covei, jumătatea trupei Țapinarii: „Secretul unui bun muzician este cinci la...

Cosmin Covei, jumătatea trupei Țapinarii: „Secretul unui bun muzician este cinci la sută teorie și restul practică“

0
DISTRIBUIȚI

Din fericire pentru ei, chiar dacă piesele lor nu se încadrează în capitolul melodiilor „trending pe Youtube“, cei doi băieți care alcătuiesc trupa Țapinarii au reușit dintotdeauna să fie „pe val“. Compozițiile trupei sunt apreciate în rândul melomanilor care ocolesc cu bună știință vedetele prefabricate care au apărut în ultima perioadă prin țărișoara noastră ca ciupercile după ploaie. E și normal să fie așa căci echipa țapinarilor (Adrian Tănase și Cosmin Covei ) are la activ nu mai puțin de zece materiale discografice și o sumedenie de cântări. Memorabile. De exemplu, prima lor apariție în Timișoara, desfășurată într-un subsol micuț unde s-au îngrămădit patru sute de persoane care au stat ca sardelele. Sau inedita apariție a lor la Dudeștii Vechi la Embargo Fest, când s-au luptat la propriu cu o furtună care era să măture scena pe care se aflau. Fiindcă orice produs are nevoie și de marketing, băieții n-au ocolit nici acest aspect. S-au branduit cu o muzică care se adresează intelectualilor, au pus la cale un turneu (care între timp a devenit…tradițional) anti Valentine s Day și….s-au reinventat periodic, inclusiv prin noua lor piesă care poartă numele de Folklor.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu Cosmin Covei , jumătatea de la Țapinarii, care în stilu-I caracteristic ne-a dezvăluit secrete din bucătăria formației . Următoarea oprire a celor de la Țapinarii în zona noastră geografică va avea loc la sfârșitul săptămânii următoare la Gărâna, unde cei doi băieți vor susține un concert inclus în evenimentul Rock the Wolves #2, care va avea loc la pensiunea Sus în Sat, vineri 31 iulie și unde alături de ei vor mai cânta și Luna Amară în variantă acustică…..

– De unde îți vine pasiunea pentru muzică și care au fost primii tăi pași în această direcție?

– Mă jucam când eram mic imitând ce vedeam la televizor atât cântecele cât și cu scenetele comice. Apoi, în liceu am format formația liceului „Dante Alighieri” și cântam în italiană – Celentano și Jovanotti. Am urmat și cursurile Școlii populare de arte clasa Viorela Filip – secția canto – muzică ușoară și eram și prezentatorul spectacolelor. După liceu am făcut un curs în Italia și am găsit și acolo o gașcă cu care cântam Bruce Springsteen, că doar nu cântam în italiană în Italia…..

– Piesa voastră de debut „Sunt fericit”, e una dintre cele mai iubite de la Țapinarii. Dincolo de videoclipul controversat și difuzarea excesivă pe Atomic, de ce crezi că această melodie a rezistat timpului?

– Este simplă, sinceră, îți intră la suflet. Are sens și ad literam, dar are și chei cu care deschizi mai multe uși. De la orice nivel intelectual ai ascultă-o, are sens.

– Muzica voastră se adresează intelectualilor, spuneți voi. De unde v-a venit această idee de marketing și cât de relevantă mai este ea în zilele noastre?

– De la faptul că întotdeauna ne-am simțit bine în cluburi mici cu aproximativ 100 de persoane și ne distrăm spunând că s-au strâns toți intelectualii din oraș . Funcționează perfect și în ziua de azi. Puțini, dar distanțați.

– Seria de evenimente „Anti Valentine’s Day”a devenit un soi de trade mark. Cât timp mai pedalați pe acest concept? Plănuiți un alt „anti“ – ceva pe viitor?

– Nu plănuim un alt anti. Firesc s-au realizat concerte pro dragobete. Dar turneul Anti Valentine’s va continua, fiind de turneul nostru de suflet.

– De-a lungul anilor, pe lângă muzică ai fost și producător de publicitate, regizor de videoclipuri, location manager , producător de evenimente sau booking manager. Ce au avut în comun aceste activități și cât de mult te-au ajutat în formarea ta ? Ce mai faci acum?

– Păi toate domeniile în care am activat sunt conexe. Oricum e o lume mică, dar mai ales în cazul acesta nu exista să nu se cunoască regizor cu muzician cu publicitar și cu producător de evenimente. De aceea trecerea a fost mereu firească. Acum pe lângă muzică, mai produc ocazional evenimente.

– Cum ai trecut prin această perioadă complicată? 

– A fost o perioadă foarte bună pentru mine. M-am retras la țară și am devenit un fermier cu rezultate notabile. Zilele trecute am cules roșii, ardei vinete și castraveți din grădina proprie. Și uite așa s-a născut și nouă piesă Folklor…

– La vârsta de 18 ani ai plecat în Italia, după care ai revenit în România.


Cum consideri azi această idee, nu ai mai avut niciodată imboldul de a părăși România, în căutarea unui trai mai bun?

– Nu, am găsit fericirea aici. Familia și formația. Am mulți prieteni în Italia cu care țin legătura. Anul acesta nu va fi posibil să-i vizitez, dar sper că la anul.

– Oamenii caută originalitatea la un artist, spuneai într-un interviu. Prin ce e Țapinarii un produs „original“?

– Țapinarii își spun povestea de când visau să răstoarne munții la 20 de ani până la criza de 40, trecând prin toate etapele – primii fiori ai dragostei, căsătorie, amante, parenting, divorț. Este cel mai sincer produs din muzica româneasca. Nimic nu e inventat și publicul simte asta.

– Se poate trăi decent din muzică în România?

– Se trăiește foarte bine din muzică, dacă nu eșți excentric. Și noi suntem cei mai normali oameni cu cele mai normale nevoi.

– Ai vreun „ritual“ înainte de concert? Dar după?

– În timpul concertului beau rose de fete….pe piesa Noroc. Înainte și după îmi place să vorbesc cu prietenii din public.

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat?

– Jovanotti, Vasco Rossi, Ligabue.

– Dar ultimele trei albume ascultate…ai timp să fii la curent cu noutățile muzicale?

– Am timp, dar nu am mai ascultat discuri întregi demult. Doar single uri, cum se poartă acum

– Cum ți se pare scena muzicală din Timișoara?

– Îmi pare rău că nu prea mai sunt cluburi pe profilul nostru, Mai ales terase, cum am avea acum nevoie. Dar ne adaptăm.

– Ați cântat vreodată la un eveniment privat?

– Excepția a fost pentru niște fani care au spus că nu concep să facă nuntă fără noi. Dar a fost ca un concert normal. Au făcut nunta într-un club în care noi cântăm frecvent, iar la concert au fost doar tinerii. Părinții și rudele au fost exilați în alt corp. De asemenea am mai cântat la o petrecere a burlăcițelor și am mai vrea. Și am mai susținut o cerere în căsătorie la un concert în Vama Veche. La un divorț încă nu am cântat.

– Cum ți se pare cultura muzicală în general în România? Cum stăm la capitolul efectul de turmă? Ce s-a schimbat în industria muzicală în ultimii ani…în bine…și-n rău?

– Industria s-a schimbat mult în bine. Scena de alternativ a evoluat enorm, unele trupe de alternativ aducând plătitori de bilete cum nu au visat vreodată că va fi posibil. Eu văd doar părțile bune și încerc să fiu și eu mai bun. Nu mă uit la trending- ul Youtube că mă bufnește râsul/ plânsul.

– Care este secretul unui bun muzician?

– Cinci la sută teorie și restul practică.

– Vinil, CD sau streaming?

– Vinil ne dorim la aniversarea de 20 de ani. la anul. Până acum doar cd, fără streaming. Old school pur….

– Anul trecut ați avut patru concerte în patru zile consecutive la Timișoara. Cum a fost această experiență pentru voi?

– A fost o experiență incredibilă să produci happening-uri. Să cânți pur și simplu și să strângi lumea în jurul tău. Pentru că asta s-a întâmplat în cele patru zile consecutive în Timișoara. O experiență incredibilă pentru care mulțumim din suflet echipei Civicultura.

– Mai ții minte primul vostru concert din Timișoara din Bunker?

– Țin minte. Cu Romu (n.n. – patronul locației) am legat o prietenie de o viață și ne amintim cu drag de concertul fenomen din Bunker când 400 de oameni s-au strâns să ne vadă. A fost incredibil. Suntem iubiți în Timișoara și revenim cu drag de câteva ori pe an.

– Unul din concertele voastre memorabile din ultima vreme a avut loc la Embargo Fest. Mai aveți curajul să urcați pe scenă când se văd nori de ploaie pe cer….?

– Da, oricând. În ultima vreme concertele fiind doar în aer liber nu am scăpat de ploi, dar niciuna atât de puternică. Embargo a rămas o amintire cu apă până la genunchi….

– Ce părere ai de muzica numită cultă“ și cea „pop“? Există muzică „pentru elite“ și „pentru mase“? Cum se diferențiează diversele genuri muzicale, în opinia ta?

– Da, există muzică pentru elite și pentru mase. Noi suntem un exemplu de muzică de nișă care a rezistat în timp. Și cred că mulți din zona noastră. În schimb foarte puțini artiști de mase rezistă în timp. Mulți sunt de o vară, două. Cum se diferențiază? Tot ce e cu chitară rezistă….

– Care-s planurile Țapinarii pentru 2020? Cu ce noutăți veți veni la concertul vostru de la Gărâna?

– Dintotdeauna planurile au fost să facem piese noi și dacă se poate smart. La Gărâna venim cu nouă noastră jucărie care se numește Folklor, pe care eu o interpretez la un kazoo roz în care am investit șase lei. Am studiat cu Orchestra din Viena și se vor vedea rezultatele pe scenă…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.