Finanțările proiectelor pentru Timișoara 2021 au trecut sub controlul primarului Robu, printr-un...

Finanțările proiectelor pentru Timișoara 2021 au trecut sub controlul primarului Robu, printr-un HCL adoptat după un vot „cu cântec”

4
DISTRIBUIȚI

Propunerea primarului Robu, care a trecut controlul proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 din sarcina asociației cu același nume în curtea administrației locale, a fost aprobată prin vot de Consiliul Local Timișoara. În stilul administrației Robu, proiectul a ajuns la consilierii locali cu mai puțin de două ore înainte de începerea ședinței, fără a fi discutat în comisiile CLT.

Conform edilului-șef, „pentru a nu mai pierde timp”, administrația va finanța proiecte culturale care „să fie orientate pe angajamentele din dosarul de candidatură” prin Casa de Cultură a Muncipiului Timișoara, motiv pentru care bugetul acesteia a fost dublat față de anul precedent, ajungând la 3 milioane de lei. Consilierii locali ai PSD nu au participat la discuții, ieșind de pe platforma online unde s-a desfășurat ședința.

„Am primit între timp feedback-uri, neoficiale e adevărat, și această formulă este apreciată la nivelul forurilor care ar trebui să-și spună cuvântul. Timpul este înaintat, noi nu mai putem bate pasul pe loc, și proiectele cu finanțare nerambursabilă trebuie să fie demarate. De aceea aveți pe ordinea de zi ca proiectele să fie orientate pe angajamentele din dosarul de candidatură. În felul acesta, ONG-urile culturale pot participa, mereu până acum fiind manifestate nemulțumiri că se țin ușile închise, că acest mare potențial al orașului nu se poate manifesta pe proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană”, a spus primarul Robu în timpul ședinței de consiliu local, reiterând ideea că proiectele care vor primi finanțare vor fi alese de un juriu format din oameni de cultură sau reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș. Robu i-a luat apărarea directorului executiv Simona Neumann și l-a atacat pe președintele Horațiu Rada, unul dintre cei care s-au opus modificărilor statutului asociației care-i transferau, de facto, toată puterea primarului care este președinte onorific al Timișoara 2021.

Consilierul local independent Adrian Orza a fost nemulțumit de modul în care situația a fost „aruncată” în cârca aleșilor locali, care nu au avut ocazia să studieze propunerea.


„Consiliul local a fost cumva omis din toată această epopee, iar astăzi suntem chemați să votăm un regulament pe care nu l-am primit și despre care nu știm mare lucru. A apărut acum, târziu, nu am apucat să mă uit pe el. Deduc, din ce am văzut pe acolo, că e regulamentul Casei de Cultură, nu știu dacă s-a mai adăugat la el ceva specific capitalei culturale. Se vede că a fost ceva încropit în pripă, și nu spun asta doar ca să critic, pentru că chiar nu mai e nevoie de critică în momentul ăsta, ci e nevoie de contribuție”, a spus Orza, care consideră că era important ca membrii CLT să fi fost mai bine informați, să existe o mai bună transparență. „Noi acum trebuie să votăm în pripă acest regulament, care până la urmă va deveni esențial în derularea acestui concept. Spunea domnul primar că se alege între două rele. Nu sunt fan al acestui concept”, a mai spus Adrian Orza.

Viceprimarul Dan Diaconu a explicat că proiectul votat de consilier modifică statutul Casei de Cultură pentru a adăuga, pe lângă cultură și tineret, și Timișoara 2021 în direcțiile de finanțare, iar finanțarea se oferă pe Legea 350, pentru organizații culturale independente, pentru proiecte care să se încadreze în prioritățile din dosarul de candidatură Timișoara 2021.

Proiectul a fost aprobat de consilierii locali cu 15 voturi pentru, minimul necesar fiind de 14. Două dintre voturi au fost exprimate telefonic, conform viceprimarului Dan Diaconu, care a fost președinte de ședință, dar această modalitate nu există prevăzută în regulamentul de vot. Primarul Robu a spus din nou că „invit alături de noi partenerii care și până acum au fost angajați în proiect, CJT, Ministerul Culturii și Guvernul României, cu sarcinile pe care le au asumate în mod concret”.

Dan Idolu, șeful grupului de consilieri locali PSD, a explicat de ce social-democrații nu au stat la vot. „Azi în consiliul local a fost supus votului un proiect foarte important pentru Timișoara și chiar pentru România. Și, din nou, pe lista suplimentară, la 12.35, când ședința începea la 14.00! Nu am primit niciun document de avizare și nicio notă de fundamentare pentru, de fapt, deturnarea Asociației Timișoara Culturala Europeană spre coordonarea unei entități «preistorice» – Casa de Cultură, aflată sub comanda politică a primarului Nicolae Robu. Astfel, un proiect cultural independent, de interes public, susținut de Uniunea Europeană, ajunge sub comandă politică exclusivă. Riscam oare astfel să se piardă acest titlu onorant pentru Timișoara!? Consilierii PSD au refuzat să voteze un asemenea act pentru a nu fi parte într-un asemenea simulacru de proiect de HCL. Totuși, cu 13 voturi ale PNL și UDMR plus două voturi «adunate» telefonic (!!!) de la doi consilieri absenți la ședință (!) proiectul a adunat 15 voturi față de cele 14 necesare pentru aprobare. Oare unde va ajunge Timișoara cu astfel de comportament politic abuziv!? Trist ”, a declarat Idolu.

4 COMENTARII

  1. Timișoara a ajuns deja rău domnule Idolu și cu votul dumneavoastră, din păcate, de 8 ani încoace. Ați votat de exemplu Puz-uri dubioase, contestate de cetățeni??? Sau alte proiecte pe care nu ați avut timp să le studiați?

  2. Am mai văzut oameni care au impresia ca sunt de neînlocuit, dar un personaj egocentrist ca asta, nici in cărțile de specialitate nu am găsit. Poate ar trebuii internat ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.