Un fost consilier în Ministerul Mediului a recunoscut o mită de 1,3...

Un fost consilier în Ministerul Mediului a recunoscut o mită de 1,3 milioane de lei

0
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Tuluc, fost consultant și apoi consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, a recunoscut, alături de alte două persoane, trei fapte de luare de mită, în valoare de 1,3 milioane de lei, iar dosarul a fost trimis în judecată de DNA Bacău.

Fostul specialist (consultant) și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, Gheorghe Tuluc, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de luare de mită, în baza acordului de recunoaștere a vinovăției. În același dosar sunt încă două persoane fizice, cercetate pentru complicitate la luare de mită, și acestea recunoscând faptele.

Potrivit unui comunicat transmis marți de DNA, în acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut faptul că, în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud.


Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru două locații – Sinaia și Săcele”, Gheorghe Tuluc, ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei.

Sumele de bani au fost primite în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și se refereau la verificarea și promovarea documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții ce erau finanțate din bugetul de stat sau credite externe, supervizarea calitativă și cantitativă a lucrărilor realizate și favorizarea societății unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitații, în sensul că i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.

„Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat că recunosc faptele reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă cuprinsă între 2 ani și 2 luni și 3 ani, în funcție de vinovăție.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.