La mulți ani! Timișoreanul Mircea Baniciu sărbătorește o frumoasă vârstă cu un...

La mulți ani! Timișoreanul Mircea Baniciu sărbătorește o frumoasă vârstă cu un concert la Gărâna

0
DISTRIBUIȚI

Mircea Baniciu, o adevărată legendă a muzicii românești, împlinește astăzi 71 de ani, evenimentul urmând să fie sărbătorit printr-un concert care va avea loc mâine, 1 august, în cadrul Galei de folk Semenic Fest de la Gărâna.

Mircea Baniciu s-a născut la Timișoara în 31 iulie 1949, „într-o duminică cu soare“. A urmat o copilărie fericită în cartierul Elisabetin de lângă Complexul Studențesc, lucru care avea să-l influențeze tot restul vieții. După terminarea celor șapte clase, la îndemnul mamei sale care-i promisese o chitară dacă intră la liceu, a făcut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar și provocat, a terminat liceul și ca din întâmplare… hop! la facultate. Muzica a intrat în viața lui pe la 7 ani, când proprietara casei în care locuia i-a sfătuit mama să-l dea să învețe pian sau un alt instrument, pentru că puștiul era realmente talentat.


Lucru care s-a și întâmplat, a studiat pianul până la 14 ani, atunci când a văzut filmul „Tinerii”, un film în care cântau Cliff Richard și trupa Shadows. Atunci Mircea a ajuns la concluzia că este mai aproape de chitară decât de pian și s-a apucat serios să învețe să cânte la chitară, lucru care s-a întâmplat în timpul liceului. Prima apariție a fost pe scena Teatrului German din Timișoara, unde cânta folk, în special Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, precum și câteva încercări de compoziții proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic Xx, iar ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timișoara, condus de regretatul Petru Umanschi, unde din când în când cânta Phoenix-ul lui Nicu Covaci, rămas fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de regretatul Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte cu mare atenție. În primul an de facultate este cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care avea să-i schimbe tot cursul vieții….

Gala de folk Semenic Fest va avea loc în acest weekend în zilele de 1 și 2 august la Gărâna, evenimentul urmând să fie organizat în conformitate cu legislația aflată în vigoare în privința prevenirii răspândirii coronavirusului. Sâmbătă, de la ora 20.00, vor urca pe scenă Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu & Radu Grațianu, Tatiana & Marius Ojog și Marius Matache, iar duminică Mircea Vintilă, Mircea Rusu, Marius Bațu și Elven Birds.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.