Patronul firmei Cova Ghera, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru evaziune...

Patronul firmei Cova Ghera, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Suma care trebuie restituită statului

0
DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Timișoara a dat, astăzi, sentința definitivă în dosarul în care patronul firmei Cova Ghera și alte persoane au fost trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală. Ioan Cova, patronul SC Cova Ghera&Co SRL și un apropiat al lui Titu Bojin, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, alături de Florin Șerban, Mona Singur și Cristinel Robitu au pus la cale un mecanism de fraudare a bugetului de stat.

”Începând cu anul 2009, cunoscând faptul că una dintre societățile deținute de inculpatul Șerban Florin, se află în procedura insolvenței, inculpatul Cova Ioan i-a propus acestuia să deruleze activități fictive de vânzare către această societate pentru a profita de dispozițiile legale din acea perioadă care prevedeau că societatea vânzătoare nu mai colectează TVA de la cumpărătorul aflat în procedura insolvenței. În baza acelei înțelegeri, inculpații Cova Ioan și Șerban Florin au convenit ca acesta din urmă să preia controlul, prin persoane interpuse, asupra unor societăți comerciale care să simuleze operațiuni de livrare a unor mărfuri către societatea administrată de inculpatul Cova Ioan, mărfuri pe care această societate să le revândă, tot fictiv, către altă societate, în regim de scutire de TVA.


Astfel, inculpatul Cova Ioan, beneficiind de ajutorul inculpaților Șerban Florin și Singur Mona, a înregistrat în contabilitatea societății administrate 603 de operațiuni fictive de achiziție de la 4 societăți comerciale și 1106 operațiuni fictive de vânzare către societatea administrată de inculpatul Șerban Florin, cu scopul de a se sustrage obligațiilor fiscale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 5.610.189,69 lei (1.324.001,06 euro). În același context, inculpatul Șerban Florin, l-a instigat pe inculpatul Robitu Cristinel Marius, persoană fără adăpost și cu un grad de instrucție precar (2 clase), să declare în fața unui notar public aspecte necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că, încă din luna februarie 2009, el este administratorul societății prin care s-a derulat circuitul financiar (cu toate că în acea perioadă asociat era Cova Ioan) și că el a fost acela care a luat toate deciziile referitoare la actele încheiate de societate, privind întreaga activitate a acesteia”, au stabilit anchetatorii.

Ioan Cova a fost condamnat de Tribunalul Timiș la șase ani de închisoare, Florin Șerban – un an și opt luni de închisoare cu executare, Mona Songur – trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar Cristinel Robitu – cinci luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Inculpații au făcut apel, dar Curtea de Apel Timișoara le-a menținut pedepsele. În schimb, instanța a obligat inculpații și firma Cova Ghera să plătească peste 5,6 milioane lei către bugetul de stat la care se adaugă dobânzi și penalități, după ce tribunalul a stabilit că suma de plată este de peste 4,3 milioane lei. Sentința este definitivă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.