Primarul Timișoarei condiționează finanțarea în continuare a Asociației TM2021 de modificarea statutului...

Primarul Timișoarei condiționează finanțarea în continuare a Asociației TM2021 de modificarea statutului în sensul dorit de el. Robu: Dacă asociația nu se recredibilizează, proiectul este oricum securizat

0
DISTRIBUIȚI

Semnal transmis astăzi de primarul Nicolae Robu celor care fac parte din Asociația TM2021: ori statutul se modifică după placul acestuia, ori proiectele capitalei culturale europene se vor desfășura doar prin centrul asumat de primărie.

Nicolae Robu a anunțat că până la sfârșitul lunii iulie vrea ca statutul asociației să fie modificat și că discuțiile vor porni de la documentul întocmit de avocatul Cristian Clipa, nu de la statutul în vigoare.

„Eu, din postura mea de președinte de onoare, de membru al boardului și, dacă vreți, și de membru fondator al asociației de pe vremea când eram rector al Politehnicii, ca reprezentant al acestei instituții, am asumat să iau eu inițiativa de a convoca și adunarea generală și de a face un apel să se transmită în scris propunerile pentru statut. I-am dat mandat doamnei director executiv Simona Neumann să transmită, în numele meu, solicitarea către toți membrii asociației de a veni cu idei pentru varianta de statut pe care a propus-o domnul profesor Clipa. Deci nu ne raportăm la statutul vechi, ci la statutul propus de domnul profesor Clipa. Diferențele sunt așa de mari încât nu mai are rost să ne raportăm la statutul vechi„, a afirmat, astăzi, primarul Nicolae Robu.

Modificările aduse statutului, într-un document întocmit de avocatul Cristian Clipa, la inițiativa primarului Nicolae Robu, sunt cele de la care a izbucnit scandalul în ședința consiliului director din 3 iulie. Prin aceste modificări, primarului i se dau puteri depline de decizie la TM2021.

Edilul local vorbește de modificarea statutului ca fiind elementul care ar „trezi” încrederea în asociație.


În lipsa unui nou statut care să fie agreat de primar, „proiectul este oricum securizat”, a spus acesta.

„Se vor discuta aceste sugestii, propuneri, observații într-o ședință de consiliu director pe care o voi convoca tot eu, apoi vom face o adunare generală. Aș dori ca adunarea generală să aibă loc înainte de sfârșitul acestei luni pentru a nu pleca în vacanță fără să avem problema aceasta a statutului rezolvată.

Dacă se ajunge la un statut care să ne trezească încrederea că asociația va începe să funcționeze eficient, normal – acesta este cuvântul, atunci o parte din ceea ce avem de făcut în continuare în baza angajamentelor pe care le avem luate prin dosarul de candidatură pot fi și prin asociație.

Dacă asociația nu ajunge să se dovedească funcțională, să se recredibilizeze, atunci proiectul oricum este securizat, el va fi implementat până în ultimul detaliu la nivelul acelei noi structuri – centrul de proiecte culturale și administrare a moștenirii capitalei culturale europene”, a explicat primarul.

Întrebat care ar mai fi rolul centrului primăriei, în contextul în care asociația s-ar recredibiliza, primarul a spus că noua structură oricum ar fi trebuit să existe pentru a gestiona moștenirea capitalei culturale. Mai mult: „noi nu mai dăm înapoi de la ce am hotărât, să se întâmple lucrurile altfel decât este stabilit acum. Dar unele lucruri – nu vi le pot spune acum – vom putea să le facem mai bine printr-o structură care este asociație, chiar dacă este una de utilitate publică. La nivel de asociație ai o marjă de mișcare mai largă decât la nivelul unei structuri publice de stat sau de administrație publică locală fie ea și creată pe o legislație mai permisivă cum este cea dedicată așezămintelor culturale. Vom vedea în timp. Vom avea un număr minim de posturi în acest nou centru pentru că nu dorim să rezolvăm problemele cu resurse umane proprii, ci prin relația cu actanții culturali din oraș. Cu instituțiile culturale de stat și mai ales cu operatorii culturali independenți”, a explicat Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.