Agroturism în zone mirifice din vestul țării. Investiție străină pentru vacanțe în...

Agroturism în zone mirifice din vestul țării. Investiție străină pentru vacanțe în decor rustic românesc FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-755911632">

Nu departe de Lipova, satul arădean Labașinț, care aparține de comuna Șiștarovăț, s-a transformat într-o atractivă zonă agroturistică, numai bună de vizitat mai ales în vremuri în care petrecerea unor zile de concediu într-un colț liniștit din mijlocul naturii, este o alegere ideală în vremuri în care sănătatea trebuie protejată cât mai mult cu putință, cu mijloace care stau la îndemâna fiecăruia.

În satul cu străduțe de pământ și case vechi, așezat într-o poiană înconjurată de dealuri și păduri de stejar și fag, cu izvoare naturale, locuitorii care mai trăiesc aici se numără pe degete.

Agroturism cu tot confortul

Cele mai multe terenuri din intravilanul satului au fost cumpărate în urmă cu mai bine de un deceniu de un investitor italian, care a inaugurat în urmă cu câțiva ani un complex turistic cu hotel și mai multe cabane, sală de conferințe, piscină și diverse posibilități de petrecere a timpului liber – ATV-uri, mountainbike, căruțe cu cai pentru plimbări de agrement. Complexul este căutat și de multe companii din Timișoara și Arad, pentru întâlniri de afaceri.

Construcțiile au fost ridicate cu materiale ecologice, multe provenite din casele de lemn părăsite ale satului de odinioară, interioarele sunt amenajate în stil rustic, dar nu lipsesc televizoarele cu programe prin satelit, conexiunea Wi-Fi și serviciile de calitate. În acest sezon, complexul agroturistic s-a redeschis mai târziu, pentru a asigura respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, dar și pentru a oferi vizitatorilor tot confortul, astfel încât zilele petrecute în complexul de patru stele să fie cât mai agreabile.

„Regina turistică a Europei”

Proiectul imobiliar nu se oprește aici. În viitor este preconizată amenajarea unui camping cu corturi de lux și loturi pentru case de vacanță, cu posibilitatea practicării unei agriculturi ecologice, care să ofere doar produse agricole și animaliere naturale.

Se dorește ca așezarea să devină o lume a viitorului, un loc în care se poate trăi doar din roadele pământului și produsele ciobanilor, în care să te poți bucura fără opreliști de tot ce îți oferă natura. Investitorul italian este convins că România are posibilități suficiente în acest sens și ar putea deveni, în viitor, regina turistică a Europei.

„Paradisul verde din Cheile Iarului”

Deocamdată, un camping cu corturi de lux este la dispoziția turiștilor în Retezat, nu departe de orașul Uricani, într-o poiană din Valea Iarului, o zonă minunată pentru petrecerea unei vacanțe de poveste în mijlocul naturii, unde cei care iubesc muntele au parte de un loc unde se poate face abstracție totală de zbuciumul cotidian, atât de obositor. Vizitatorii găsesc aici condiții de cazare care asigură tot confortul, cu paturi comode, căldură și curent electric, toalete și dușuri, dar și de multă liniște, fără internet sau semnal la telefonul mobil.

Campingul, unic în județul Hunedoara, a fost amenajat de un grup de tineri care doresc să ofere turiștilor zile de recreere într-un loc înconjurat de păduri, cu priveliști de vis. Din ce în ce mai căutată, mica oază de liniște dintre copaci se dezvoltă de la an la an, din dorința de a oferi turiștilor condiții care să le facă viața cât mai plăcută. Există o terasă pe care se poate lua masa și un mic bar, unde se vând și produse autohtone, o bucătărie, un loc de făcut grătare și un ceaun, iar pentru copii a fost amenajat un parc de joacă. De aici se pot face o mulțime de excursii în Masivul Retezat, pe trasee marcate, sau pot fi vizitate peșteri din zonă. Cei care doresc să petreacă pe munte câteva zile, în condiții mai puțin confortabile, își pot așeza propriile corturi în mai multe locuri puse la dispoziție de administrația Parcului Național Retezat.

Campingul din cătunul cu trei case

Și în Caraș-Severin, iubitorii de natură pot găsi cazare în corturi într-o poiană din Munții Cernei, unde  a fost amenajat un mic camping. Aceasta se află în vecinătatea unui cătun izolat, Dobraia, unde doar trei case mai sunt locuite, dar, de regulă, întreaga zonă e plină de turiști în timpul verii. Corturile sunt așezate pe o platformă de lemn împrejmuită, sprijinită pe stâlpi, care are și rol de terasă, și de unde poate fi admirată minunata priveliște a munților care se înalță în depărtare. Cei trei tineri care au avut ideea amenajării acestui loc de popas au dorit ca totul să fie cât mai rustic și au dotat corturile și terasa cu un mobilier adecvat: scaune cioplite în trunchiuri de copaci și   mese cu blat de scânduri așezat pe butuci de lemn.

Turiștii care doresc să se cazeze în cele două corturi de patru persoane amenajate pentru această vară nu sunt lipsiți de confort, căci acestea sunt prevăzute cu curent electric iar gazdele asigură  accesul la grup sanitar și duș și oferă un mic dejun adecvat locului, cu brânză, slănină, roșii, ardei, ouă, și alte produse din gospodăria proprie, fiind deopotrivă ghizi pentru cei care vor să descopere ținutul cătunelor izolate și să afle poveștile acestora.

Surse foto: adevarul.ro, agrovillage.com, expressdebanat.ro, replicahd.ro, caon.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.