Bărbat reținut după ce a furat o bază de date cu clienții...

Bărbat reținut după ce a furat o bază de date cu clienții unei firme, vânzând apoi informațiile cu 30.000 euro

0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat a fost reținut de DIICOT, sub acuzația că a furat și apoi accesat o bază de clienți pe care anterior o vânduse cu 30.000 euro. Patru percheziții au avut loc în acest caz în județul Bistrița-Năsăud, iar zece persoane au fost audiate.

Procurorii DIICOT au reținut pentru de 24 de ore un inculpat bănuit de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și perturbarea funcționării sistemelor informatice.

„În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a indus în eroare o societate comercială din domeniul asigurărilor, precum și pe administratorul acesteia, cu ocazia înstrăinării, în cursul lunii octombrie 2019, a portofoliului de clienți ai unei alte societăți, a cesionării numerelor de telefon folosite de respectiva societate și a închirierii spațiului în care funcționa societatea, inducând în eroare persoanele vătămate cu suma de 30.000 euro, după care a reluat relațiile cu clientela înstrăinată în mod fraudulos”, arată DIICOT.

De asemenea, în perioada mai – iulie 2020, aceeași persoană a accesat în mod repetat, fără drept, bazele de date ale asiguraților societății victimă, precum și ale unei alte societăți pentru a obține date informatice, cu privire la clienții acestora și scadențarele polițelor de asigurări (esențiale în desfășurarea activității în domeniul asigurărilor).

Începând cu luna aprilie 2020, fără drept, a transferat bazele de date cu clienții și scadențarele polițelor de asigurări ale societății victimă și a accesat conturile părților vătămate, fiind salvate scadențare și generate baze de date într-un calculator al făptuitorului, pentru a fi folosite în vederea încheierii de contracte de asigurări de către inculpat pe altă societate comercială pe care o administra.

„În perioada 22-25.06.2020, prin introducerea repetată, fără drept, de parole greșite de acces într-o bază de date, a restricționat accesul în acest sistem a angajaților societății vătămate, ducând la imposibilitatea utilizării sistemului pentru o perioadă de timp, cu scopul de a hărțui și a perturba grav funcționarea sistemelor informatice.


La data de 17.08.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județului Bistrița-Năsăud, în urma cărora au fost ridicate ridicat mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, 2 unități centrale, 4 laptopuri, 3 telefoane mobile, 9 cartele SIM, 3 routere wireless, precum și sume de bani (15.500 de lei și 3.100 de euro)”, adaugă DIICOT.

Marți, bărbatul va fi prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Poliția anunță că în acest caz au fost audiate zece persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.