Dominic Fritz vrea să fie primar, nu prim-drujbar: „Declinul spaţilor verzi nu...

Dominic Fritz vrea să fie primar, nu prim-drujbar: „Declinul spaţilor verzi nu e o întâmplare, e rezultatul direct al unei politici în care asfaltarea şi betonarea primează”

1
DISTRIBUIȚI

Candidatul USR-Plus pentru Primăria Timișoara și-a prezentat astăzi planul în ceea ce privește spațiile verzi din oraș, în cazul în care va fi ales.

„Declinul spaţilor verzi nu e o întâmplare, e un rezultat direct al unei politici în care asfaltarea şi betonarea primează, prin care dezvoltare în forță se înțelege ca ceva opus naturii și ecologiei, iar noi trebuie să ajungem la o înţelegere a dezvoltării moderne și urbane unde economia și ecologie contribuie la creșterea calității vieții timișorenilor. Eu voi fi primarul Timişoarei, nu prim-drujbarul Timișoarei”, a apus Dominic Fritz.

Acesta a fost însoțit de Răzvan Negrișanu, arhitect, urbanist și candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Local Timişoara, și de Alexandru Ciobotă, arhitect peisagist, membru al Alianței USR PLUS.

„Parcurile fac parte din identitatea istorică a Timişoarei, sunt sigur că ați auzit de frații Muhle, Wilhelm și Arpad, care au fost într-un fel responsabili de această reputație a orașului, au fost primii grădinari au orașului. Suntem în Parcul Civic, care stă închis de câteva zile. Parcurile vechi, istorice, sunt închise, Parcul Central a stat închis doi ani, spaţiile verzi între blocuri sunt în paragină, parcurile de cartier lăsate în paragină. Nicio administraţie din ultimii 30 de ani nu a reuşit să gestioneze această importantă moștenire a Timișoarei așa cum trebuie. Și nicio administrație nu a reușit să extindă spațiile verzi în Timișoara. Noi dorim să le creştem. În acest memnt, Comisia Europeană recomandă ca fiecare oraș să aibă un minim de 26 mp de spaţiu verde pe locuitor, la Timişoara suntem la capătul oraşelor reședințe de judeţ, cu 16 mp, alături de Arad, cu 15 mp, pe când alte orașe au aproape dublu față de noi.


Dacă ne întrebăm de ce nu am reușit acest lucru, trebuie să ne uităm inclusiv la resursele financiare ale primăriei, unde cheltuim foarte mulți bani pe întreținere, dar cheltuim foarte prost. Doar ultimul contract cu cei de la Horticultura, o societate a primăriei, e cu patru milioane de euro în plus faţă de precedentul, pentru aceeași muncă. Trebuie să ne întrebăm pentru ce atâția bani, dacă vedem rezultatul. În plus, în suma asta nu este alocat niciun ban pentru extinderea spațiilor verzi”, a spus Dominic Fritz.

Acesta a mai spus că Timișoara trebuie să redevină un oraș verde nu doar în centru, ci și în cartiere, iar fiecare cetățean trebuie să aibă aces la un spațiu verde, „un micro-parc sau un parc mare” la cel mult 10 minute distanță de casă. „Îmi doresc o Timișoară care să poată fi străbătută la pas la umbra copacilor, un oraș care să ofere locuitorilor zone de recreere și care să folosească rețeaua de canale de desecare din jurul său pentru a crea cea mai mare rețea de spații verzi/albastre din România”, a dezvăluit candidatul USR-Plus.

„Planul nostru are trei piloni. În primul rând trebuie să restructurarăm modului în care administrăm spaţiie verzi. În al doilea rând trebuie să protejăm ce avem, avem un un program antităiat copaci. În al treilea rând vrem să extindem spaţiile verzi, vrem să ajungem de la 16 la 20 mp. Dar pentru asta avem nevoie de planificare urbană gândită pe termen lung. Reînfiinţăm postul de grădinar-şef. Vom căuta omul potrivit pentru jobul care a fost al familiei Muhle, printr-un concurs internațional, cu experiență atât în patrimoniu peisagistic, cât și în dezvoltare spații verzi. Vrem să înfiinţăm registrul local al spaţiilor verzi, primăria a pierdut un proces. Vom folosi o platformă software, vom şti fiecare copac, va fi identificat, vom şti vârsta, sănătatea. O să reactivăm statutul de arie protejată la Parcul Botanic, acesta trebuie reinventat. De asemenea, facem centura verde a oraşului, în jurul Timişoarei. Legislaţie există din 2019, vom colabora cu primăriile din jurul oraşului, pentru aceasta. În primii patru ani vrem să plantăm 25.000 de copaci, pentru un aer mai bogat”, a mai spus Dominic Fritz.

1 COMENTARIU

  1. Friț vorbește de recomandarile UE de 26 de m2 de spațiu verde /cap de locuitor. El nu știe că în România prevede LEGEA acest lucru de aproape 15 ani. Până la promisiunile lui, a făcut vreo reclamație sau plângere împotriva ilegalităților făcute de Primărie în ceea ce privește spațiul verde din Timișoara? Că până ajunge el drujbă taie toți copacii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.