Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, redeschis după incendiul devastator de acum doi...

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, redeschis după incendiul devastator de acum doi ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1732202266">

Lucrările de reabilitare ale Palatului Episcopal Greco-Catolic Oradea, afectat de un incendiu puternic în august 2018, au costat până acum aproape 10 milioane de lei. Urmează și lucrări care se vor face în interior, și el afectat de incendiul din urmă cu doi ani.

Primăria Oradea anunță că în urma incendiului a încheiat un contract de parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizarea clădirii, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Începând cu luna septembrie 2018, o firmă a intervenit și a executat lucrări de refacere a acoperișului cu învelitoare din țiglă ceramică și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș, de refacere a planșeului peste etaj.

Potrivit reprezentanților Primăriei Oradea, din luna aprilie se derulează lucrări din a doua etapă care se referă la reabilitarea unor fațade, a tâmplăriei de lemn, la reparații tencuieli la calcan sau care privesc iluminatul arhitectural.

Valoarea acestor lucrări se ridică la 1,7 milioane de lei, iar finalizarea lor este prevăzută pentru luna decembrie.

„Urmează a treia etapă de reabilitare, a interioarelor Palatului. În prezent se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitatepentru reabilitarea spațiilor interioare din palat acre ar trebui finalizat în luna septembrie”, au spus reprezentanții municipalității.

Aceștia estimează că lucrările de reabilitare vor dura între 2 și 3 ani având în vedere nivelul de degradare din interior.

Primăria Oradea caută soluții pentru finanțarea acestor lucrări, fie din fonduri europene, fonduri din programele naționale de conservare a patrimoniului, fie din bugetul local.

Începând de astăzi și până duminică, la Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea sunt Zilele Porților deschise, iar doritorii sunt invitați să viziteze clădirea între orele 12.00 și 20.00. Accesul este liber, cu respectarea regulilor de protecție împotriva COVID-19 în vigoare.

Sursa foto: Facebook / Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.