Ricardo Caria, portughezul îndrăgostit de România: „Comunicarea este succesul secretului unui artist“

Ricardo Caria, portughezul îndrăgostit de România: „Comunicarea este succesul secretului unui artist“

0
DISTRIBUIȚI

Portughezul îndrăgostit de România care de câțiva ani s-a stabilit în Arad, Ricardo Caria, se pregătește să revină în fața timișorenilor cu un spectacol în cadrul căruia melomanii vor avea parte de o seară de neuitat, care va fi colorată cu un izbutit amestec de stiluri muzicale realizat de artistul care a promovat printre altele și muzica fado în țara noastră.

Născut la Lisabona pe 16 decembrie 1978, artistul a urmat cursurile universității tehnice din capitala Portugaliei și a hotărât să se stabilească definitiv în România, pentru că s-a îndragostit de meleagurile, oamenii și tradiția acestui popor. În 2012 a participat la emisiunea-concurs „Vocea României”, fiind prima apariție la un post de televiziune național. De-a lungul anilor a avut o serie de spectacole care au inclus și turneele „Almo no Fado” şi „Sempre Amalia”, dar și seria de recitaluri susținute sub genericul „cu inimă de român”. Ricardo Caria revine la Timișoara cu un recital care va avea loc sâmbătă 8 august de la ora 20 la Porto Arte. Înaintea acestei apariții am realizat un interviu cu portughezul îndrăgostit de România, pe care îl puteți citi în continuare.

– Ești stabilit în Arad și ai cântat de multe ori în Timișoara. Ai cântat și la multe evenimente private (nunți, botezuri). Care e diferența între recitalurile la nunți și cele în săli de concerte? Unde te simți mai bine, pe care din acestea le preferi?

– Cu siguranță mă simt mai bine în sălile de spectacole. Dacă ar fi după mine aș face doar spectacole așa cum am făcut la Timișoara, la Sala Capitol, de exemplu. Îmi permit să am o regie, să simt publicul, să simt scena și luminile altfel. E o energia total diferită față de evenimentele private. La astea private, simt că „sunt la lucru”. Însă, sunt și evenimente private care ating cote de entuziasm destul de mari.

– Cum treci prin complicata perioadă de pandemie pe care o traversăm cu toții? Ai fost creativ? Cum vezi ieșirea din această criză mondială?

– Am fost creative da, am vândut o grămadă de chestii de pe olx! A fost și este încă foarte greu pentru că noi artiștii am fost cei mai afectați de toată nebunia asta. Însă acum, cu terase deschise putem face ceva pentru noi și pentru a bucura și pe alții.

– Se poate trăi decent din muzică în România?

– Da. Se poate, însă ai nevoie de multă muncă. Trebuie să ai și carismă. În zilele noastre nu e de ajuns să cânți bine…oamenii doresc să trăiască și o experiență plăcută la un eveniment și cei care înțeleg asta au de căștigat.


Eu sunt în această piață de șapte ani, am început de la zero și nu am mai lucrat niciunde de atunci. Anul 2020 era cel mai bun pentru mine, până a venit această pandemia, așa că …da…cred că se poate trăi din muzică.

– Cât timp acorzi repetițiilor? Ai vreun „ritual“ înainte de concert? Dar după? Ce te faci în momentul în care ai uitat ceva dintr-o piesă pe care trebuie să o cânți?

– Facem repetiții cam o dată la două săptămâni, dacă nu este nimic nou de învățat. Avem proiecte diferite care au nevoie și de repetiții diferite. Fadoșsi covers. Înainte de concert tot timpul iau un Martini… așa de încălzire. După concert, îmi plcae să stau singur câteva minute să conștientizez cum a fost evenimentul. Cu versurile… uneori sunt uituc pentru că de multe ori sunt atât de conectat cu melodia și cu trăirea…că uit ce mai am de spus. De aia am tableta cu mine… just in case.

– Cât de importantă este comunicarea cu publicul la un concert? Cum reușești să comunici cu oamenii care vin la concertele tale?

– Comunicarea este succesul secretului unui artist. Felul cum te conectezi cu publicul face ca totul să devină ușor sau…greu de dus. Respectul care îl oferi celor care vin să te asculte definește, de obicei, cum va merge acel eveniment. Fiind umil și dăruind tot ce ai mai bun din tine…rare sunt ocaziile în care pleci de pe scenă nemulțumit.

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat și cum te-au influențat acestea în cariera ta?

– Queen, Beatles, Nirvana, Pearl Jam, Bee Gees, Guns’n’Roses.

– Care-s ultimele discuri ascultate? Ai timp să mai ascuți muzică?

– În ultima vreme nu prea, am viața super mega ocupată cu copiii, cu un sport pe care îl practic și cu concerte.

– Care este secretul unui bun muzician? Cât contează „teoria“ și cât contează practica?

– Depinde mult de nivelul la care vrei să ajungi. Eu cred că ambele contează dar experiența ți-o dă practica, asta e clar. Eu sunt cel mai bun exemplu… cu puțină teorie si cu multă practică am reușit să îmi construiesc un public în toată țara și asta mă bucură enorm, pentru că îmi permite să fac ceea ce iubesc.

– Care este visul tău muzical? Să ai o formație proprie și să cânți în fața a mii de oameni? Să scrii o piesă din categoria „de neuitat“? Unde te vezi peste cinci ani?

– Visul muzical este să las un album complet, cu piese originale, care să amintească altor generații cine a fost Ricardo Caria. Formație superbă am deja, de cântat în fața a mii de oameni am făcut-o deja și pe asta. Prima mea piesă originală o am deja și o voi cânta și la Timișoara. Peste cinci ani mă văd fericit, indiferent de ce voi face.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.